Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gustavs val blev klockrent – och i dag börjar han jobba

I fredags gick Gustav Eliasson, 19, från Sällsjö, Mörsil ut Fordonsprogrammet på Åre gymnasieskola och nu har han framtiden för sina fötter. Han har fått tre jobberbjudanden. I dag börjar han sin fasta anställning på Bilbolaget.

– Det kunde inte ha blivit bättre, säger Gustav om sin gymnasieutbildning.

Annons

Gustav Eliasson rör sig smidigt och avspänt mellan bilarna i FO-utbildningens verkstad, personbilsdelen. Här är en man i sitt rätta element, det är första intrycket när man träffar honom.

På Åre gymnasieskola är han en kändis sedan topplaceringen på Yrkes-SM nyligen: individuell tvåa, segrare i lagtävlingen.

Lärare Bengt Lyrén är märkbart stolt.

Är han en mönsterelev?

– Absolut! Han har ju fått tre jobberbjudanden, säger Lyrén.

Men vägen hit var inte spikrak. Fordonsprogrammet var inte Gustavs första val.

Han sökte först till något som hette Naturtekniskt program, en naturvetenskaplig linje med teknisk inriktning där han förutom vanliga NV-ämnen skulle få lära sig mycket datorteknik.

Det var åtminstone vad som utlovats, men han blev väldigt besviken.

– Det var liksom en timme i veckan teknik. Vi var tio stycker när vi började, och när jag slutade efter nästan en termin var bara två kvar. Nu är den borta, säger Gustav, som inte är förvånad.

Det var ingen ordning alls på det programmet. Lektioner blev inte av för att lärare var borta, allt var rörigt och slappt. Ingen visste vad de höll på med.

– Det är kanske lite hårt men planeringen på den sidan av skolan är helt värdelös, säger Gustav och nickar mot den teoretiska delen av Åres gymnasieskola, som ligger ett kvarter bort.

Den åsikten baserar han inte bara på den där första terminen, så har det varit hela gymnasietiden. Alla elever har kärnämnen i den delen av skolan och Gustav har haft lektioner med bland andra bygg och barn- och fritid.

– Och det märks att det inte är samma som här, de lärarna vet inte vad de ska göra, säger han.

Vad blev bättre när du kom hit till FO?

– Här är det klockrent. Jag fick känna att jag gjorde något. Man visste precis vad man skulle göra hela tiden.

Enligt Gustav har det varit ordning och reda, praktikplatserna har varit bra och hans lärare, Bengt Lyrén, har varit helt suverän.

– Jag har sökt mina praktikplatser själv men det var Bengt som fixade praktiken på Bilbolaget första gången.

Till Bilbolaget återvände han flera gånger, sedan påsk två dagar i veckan. Och nu är han fast anställd, med början i dag.

Lyrén uppmuntrade honom också att söka till Yrkes-SM, som första elev från Åre, med lysande resultat.

Enligt både Gustav och lärarna har FO-eleverna gott rykte ute på arbetsplatserna.

Men de har också rykte om sig att vara stökiga, hur går det ihop?

– Ja men så är det. Det är alltid några som är här för att de inte kom in på någon annanstans, säger Gustav, som tror det varit mer stök bland ettor och tvåor.

– Här har det varit klockrent, säger han.