Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gustav turnerar med ljud och skuggor

I samarbete med några fotografer, bildkonstnärer och musiker har ljudkonstnären/improvisationsmusikern Gustav Hylén skapat en audiovisuell upplevelse som i veckan ska turnera i länet.

Gustav fick erbjudandet att utforma något eget från Estrad Norr och valde att forma en ljud- och bildshow som till stor del bygger på improviserad musik och improviserat bildskapande. Föreställningen har som ambition att skildra ljus, mörker, ljud och tystnad.

Improviserat bildskapande, hur går det till?

– Vi arbetar tillsammans med en duktig bildmixare, Anders Granström, han improviserar med det bildmaterial jag valt att använda mig av i delar av föreställningen.

– Tillsammans med alla de musikaliska improvisationsmomenten blir ingen låt den samma föreställning efter föreställning. Det blir både en utmaning för de medverkande och spännande för publiken.

Vad är speciellt för dig med ett sånt här projekt?

– Jag tenderar åt att skapa mer ljud och mindre musik. Tystnaden kan många gånger vara nog så effektiv. Jag vill gärna jobba utan referenser och vara helt associationsfri. Alltså är det härligt att få arbeta så här experimentellt. När jag sen står där med trumpeten i hand blir det intressant att se vad som händer i stunden.

Föreställningarna kommer att ges på lite udda tider, allt från frukost- till midnattskonsert. Flera skolor får också besök av gänget. Förutom Gustav Hylén på trumpet medverkar musikerna Lars Ericsson gitarr och bas och Tomas Nyqvist slagverk fån Estrad Norr.

Vad gör du annars framöver?

– Grupperna Podge, Marcus Jönsson och Americanas nya album har jag spelat in och producerat, de har releaser här under våren I sommaren spelar Triakel in sin nästa skiva hos mig. Jag kommer också att delta i konstprojektet "Tema Tystnad" i någon av länets kyrkor den 25 juni.

– Lite udda är att jag blivit inbjuden som folkmusiktrumpetare till en folklorefestival i Rudolstadt i Tyskland i juli där de har som tema trumpetare i år.

– Hemmavid ska vi bygga om det gamla stallet till bageri och produktionskök för min frus verksamhet.