Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gustav Green, Marieby, 89 år

Gustav Green avled på Ängegården den 29 maj 2014. Närmast sörjande är dottern Gunilla och sonen Karl-Gustav med familjer.

Gustav var den förstfödde på gården i Bye i en syskonskara på nio till Karl och Brita. Han fick tidigt lära sig att hjälpa till med gårdens allehanda sysslor och hade god hand med såväl hästar som hundar. Hela sitt liv har han haft en förkärlek för skog och mark, jakt och fiske. Han kunde berätta livligt om hur han redan som liten pojke sköt bland annat ekorrar och kråkor, som han sålde och tjänade sina första pengar på. En annan inkomstkälla var att hugga julgranar, som han fraktade med häst och släde in till stan för att sälja.

Många är också historierna om älg och fågeljakt. Älgjakt utövade han också i Småland, där han träffade många goda jaktkamrater och så sent som i påskas hade han kontakt med Karl-Axel från Sävsjö.

Gustav har haft många olika arbeten genom åren, bland annat borrade han vattenbrunnar, körde mjölkbil, lastbil och var ute på Storsjöns is för att göra isvägar. Från 50-talet och fram till pensionen 1983 var han befälhavare på Vallsundsfärjan och körde rutten mellan Valla på Frösön och Genvalla. Ett arbete som han trivdes med, och många är de passagerare som fått ta del av historier och skämt.

På fritiden hände det att han vintertid utnyttjade färjleden till att dra not tillsammans med en kollega från Rödösundet. Livet som pensionär blev fyllt av jakt och fiske. Fiske i Svartsjöarna, Storsjön, Höga kusten och Norge samt fjällsjöar. Vintertid var det isnät som skulle dras ut och vittjas med jämna mellanrum. Älgjakten bedrev han i Föllingetrakten och på senare år i Knytta, han brukade skoja om att han skjutit lika många älgar som skott. En annan fritidssyssla blev att såga och hyvla virke på sågen i Överbyn, ett virke som senare kom att användas till att brädfodra hans egen stuga samt Kalle och Bittes hus. 1984 föddes första barnbarnet Lina i Stockholm. Då blev han stolt morfar. 1985 föddes Mikael och en lika stolt farfar blev han. 1991 föddes Thomas, 1992 Lovisa och 1993 Kristoffer.

Ofta gick färden till buan med barnbarnen och då stannade han alltid till vid Nisses för att köpa en Japp och lite gott fikabröd. Trots avstånd var Gustav alltid nyfiken att höra om Linas och Lovisas sportutövande i Huddinge skidklubb, något han följde med intresse. Att de yngsta pojkarna tagit skepparexamen tyckte han var fantastiskt roligt och med det blir de den tredje generationen färjförare.

2010 blev Gustav ensam då hustrun Inez avled. Gustav bodde kvar i sin stuga med god hjälp av Kalle och Bitte samt hemtjänsten. Så sent som i februari i år flyttade han till Ängegården, där han blev ompysslad av personalen och han trivdes gott i sitt fina rum. Saknaden är stor.

Gunilla och Peter, Kalle och Bitte med familjer