Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gustaf och Christian vann SM i servering

Kocken svimmade och efterrätten blev försenad. Trots dessa stressmoment lyckades Christian Forsman och Gustaf Andreasson ta hem gymnasie-SM i servering i helgen.

I årets gymnasie-SM, där elever från hotell- och restaurangskolor runt om i landet tävlade, tog två elever från Åre gymnasium hem en av vinsterna. Det var eleverna Gustaf Andreasson från Östersund, och Christian Forsman, från Nyköping, som vann SM i servering.

– Det känns otroligt bra att vinna SM i servering, men jag är fortfarande lite chockad, säger Gustaf Andreasson.

Tävlingen, som hölls i Nyköping i lördags, består av tre områden; hotell, kock och servering. Varje lag hade två tävlande.

Ylva Lindh är programansvarig för hotell- och restaurangprogrammet med inriktning på turisthotell på Åre gymnasieskola. Hon var med och coachade Gustaf och Christian i helgen.

– Det känns verkligen roligt. Killarna ansträngde sig mycket under tävlingarna. De gjorde bra i från sig i de teoretiska övningarna där de var riktigt bra på att räkna, säger en stolt Ylva Lindh.

I tävlingen ingick teoretiska och praktiska övningar. Under teorin skulle Christian och Gustaf bland annat räkna ut svinn som kan uppstå från olika maträtter.

I det praktiska tävlingsmomentet skulle de tävlande göra en uppdukning för middag, tranchera kött eller fisk och servera mat från kockarnas tävlingsbidrag.

– Det gick jättebra under förmiddagen under provet, trancheringen och uppduket där Christian gjorde ett blomsterarrangemang, säger Gustaf.

I det sista serveringsmomentet stötte Gustaf och Christian på patrull. Ena kocken svimmade, vilket gjorde att det till en början inte fanns någon förrätt att servera.

– Vi hade otur att hamna med dessa två kockar, där den ena svimmade. Gästerna fick vänta länge på förrätten och att de brände även desserten. Men domarna lovade att inte räkna in deras misstag i vårt resultat och det gick ju vägen, säger Gustaf.

En vinst i de svenska mästerskapen innebär också att killarna kommer att representera Sverige i servering i de nordiska mästerskapen nästa år.