Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gustaf Gustafsson

/

Julaftons morgon. Strålande sol, gnistrande snö. En slädfärd genom snöklädd skog. Pappa kör. Jag, Margareta, ligger och blickar upp mot en isblå himmel, lyssnar till hovarnas krasande mot snön, klockans pinglande, och njuter.

Annons

Det är ett av många fina minnen jag har av min far som nu har vandrat vidare. Han somnade fridfullt in torsdagen den 21 januari.

Han växte upp i Åsen, Offerdal, som nummer fem i syskonskaran. Skolgången gjordes i Tulleråsen och Bredbyn. Militärtjänsten på A 4 i Östersund.

Gustaf blev kvar på gården vilken han sedan kom att ta över. Där fanns Staby, en nordsvensk hingst. På den tiden, 30-talet, åkte Gustaf och hans far runt i trakten med hingsten för att betäcka ston. Det var nog då Gustafs intresse för avelsarbetet väcktes.

Hästen var viktig. Den användes både i jordbruket och skogen. Ett av Gustafs första jobb var som timmerkörare.

År 1954 gifte han sig med Ann-Greta och de fick tre barn.

Mångsysslare skulle vi kunna kalla pappa för. Han åkte runt och hjälpte till vid olika byggen. Han var en flitigt anlitad hovslagare och klövvårdare. Varje vår tjänstgjorde han som timmersågare. Många villor och ladugårdar har fått sitt virke från sågen i Tulleråsen.

Vintertid plockade han fram sin konstnärliga ådra. Under de långa vinterkvällarna, framför spisen, satt han och snidade träfigurer. Med endast kniv och sandpapper skapades bland annat hundar, rådjur, lo, hästar och en del seriefigurer som Hagbard Handfaste och Frid och Fröjd.

Pappa var noga med att ta semester. Varje höst drog han till skogs med hund och bössa. Liksom för många andra var älgjakten ett heligt kapitel. Det hände att han fick spåra upp och avliva älgar på andra tider om året också, men då var han alltid anlitad av polisen. Det var påkörda älgar som krävde eftersök.

När traktorn gjort sin debut på gården behövdes inte hästen på samma vis. Då köptes en avelsmärr av fjordhästras, Karna från Danmark – till dotterns stora lycka. Nu kom det alltid att finnas ett nyfött föl i hagen om vårarna.

Ett långt avelsarbete påbörjades. Det fortsatte 30 år framöver. Karna kom att bli stammoder till många av fjordhästarna i Jämtland. Ett fint erkännande för sitt avelsarbete fick Gustaf genom sitt sto Karna, som tilldelades ett Elitdiplom.

Pappa var med och bildade Jämtlands fjordhästförening.

Genom åren som gått har tre hingstar ”stått till tjänst” på gården. Tänk, vad många ston som har trampat runt i hagarna! För att inte nämna alla barn som fått komma på rid- och körturer.

Vi minns Gustaf som en bra historieberättare. Han kunde berätta många roliga episoder från flydda tider. Med glimten i ögat hade han även alltid svar på tal.

Vi minns honom med värme

Margareta, Ivar, Gunnar och Anna-Greta

Mer läsning

Annons