Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gustaf föredrar SVT framför USA

/
  • Gustaf Hammarsten och Erik Johansson spelar två av de fyra huvudrollerna i SVT:s storsatsning ”Våra vänners liv”.Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Hans senaste film har spelat in en miljard. Men nu sitter Gustaf Hammarsten i en dammig antikaffär i Stockholm för inspelning av SVT:s nya serie på temat manlig vänskap.

Annons

Det är en mycket överlastad butik, omgiven av föremål från en nostalgikers våta dröm. ”Folk kommer in hela tiden och vill handla”, säger en nöjd SVT-medarbetare – för butiken är bara bluff, utrustad med föremål från bland annat SVT:s rekvisitaförråd. Den är en av spelplatserna i kommande serien ”Våra vänners liv”.

Vid ett bord sitter ett annat föremål som tycks ha passerat sitt bäst före-datum; lokaltidningsjournalisten Mats, spelad av Gustaf Hammarsten. Äntligen ska han få skriva krönikor – men skrivkrampen griper honom direkt.

– Mats är en lite lustig figur som inte hittat exakt rätt. Han känner att han har något stort som han inte riktigt fått tag på än, säger Hammarsten.

”En lite lustig figur” – det är det enda han har gemensamt med Hammarstens förre rollfigur Lutz i Sacha Baron Cohens film ”Brüno” som hade premiär i somras. Den har nu spelat in motsvarande en miljard kronor. Så frågan är varför Hammarsten är i Stockholm och inte i Hollywood.

– Jag är etablerad här. Min familj och hela min tillvaro finns här. Jag kan inte åka dit och sitta på vänt; man hör folk säga ”jag gick på 250 auditions innan någon släppte in mig”. Jag är för gammal för sådant.

Hammarsten medger att hans USA-agent inte är helnöjd med upplägget.

– Det är klart att det finns folk som undrar hur jag prioriterar. Men ”Våra vänners liv” beslutades i våras och jag valde det.

Regissören Henrik Georgsson beskriver ”Våra vänners liv” som en blandning av humor och allvar.

– Ofta när det handlar om manliga vänner är det hårdingar som skildras. Det här är riktiga män. Som finns. Som har känslor och kan prata om dem.

”Våra vänners liv” ska visas i tio entimmesavsnitt hösten 2010. Övriga roller spelas av bland andra Erik Johansson, Jacob Ericksson, Shanti Roney och Marie Richardson.

Mer läsning

Annons