Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gunvor Dahl

Vår mor, Gunvor Dahl, har stilla insomnat den 21 januari 2014 och lämnat oss i stor sorg och saknad. Gunvor blev 92 år, hon efterlämnade tre barn som närmast sörjande.

Mamma föddes och växte upp i Lit och var äldst i en syskonskara av sex. Efter avslutad skolgång utbildade hon sig till barnsköterska, ett yrke som hon utövade fram till sin pensionering.

Under beredskapsåren träffade hon sin stora kärlek Gunnar som var krigsplacerad i Lit. 1944 gifte de sig i Lits kyrka och de förblev gifta till Gunnars bortgång 2008.

Familjen bosatte sig så småningom i Halmstad, men flyttade tillbaka till Jämtland efter några år. Mamma fann sig aldrig riktigt tillrätta utanför Jämtlands gränser, där hon trivdes bäst. Därefter blev de Jämtland trogna ända fram till sin bortgång.

Mamma började arbeta på BB, Östersunds lasarett, i början av fyrtiotalet där hon blev kvar hela sitt yrkesverksamma liv. Barn spelade en central roll i mammas liv. Hon hade en mycket nära och känslosam relation till både oss barn och inte minst de barnbarn som föddes och kom till världen. Mamma behandlade alla oss barn utifrån våra förutsättningar och alla blev sedda och bekräftade. Alla barnbarn har haft en speciell och kärleksfull relation till sin farmor/mormor.

I slutet av femtiotalet köpte våra föräldrar en tomt i Lit, vid Indalsälvens strand. Där byggde de en sportstuga och detta blev det smultronställe som mamma älskade. Där spenderades lata dagar på bryggan i viken och som inte alltför sällan avslutades i solnedgången med en kopp kaffe ute på udden.

Mamma uppskattade mycket att resa och upptäcka nya resmål, färden gick ofta till varmare breddgrader, där hennes stora passion att sola sig och njuta av varma bad kom till sin rätt.

Mamma älskade också friluftsliv, med aktiviteter såsom skidåkning, bärplockning och fjällturer. Hon ägnade sig gärna åt att läsa och skriva. Skrivandet var den sysselsättning som hon helst hade velat utveckla. Tyvärr fick hon aldrig utveckla sitt skrivarintresse fullt ut då andra sysslor i hemmet och på arbetet tog upp den mesta tiden.

De sista åren tillbringade mamma på Häradsgården i Lit. Där blev hon väl omhändertagen. Hon lämnar ett stort tomrum och en stor saknad efter sig och vi ser med stor tillförsikt tillbaka till den tid när hon stod i sitt livs blomning.

Barnen