Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gunnar Svedberg, Sundsvall, 75 år

Vår älskade far, Gunnar Svedberg, har avlidit i en ålder av 75 år. Närmast anhöriga är sambon Bodil, sönerna Joakim, Johan och Fredrik med familjer samt syskon med familjer.

Annons

Gunnar föddes och växte upp i jämtländska Mattmar som mittenbarn i en syskonskara av sex. Efter realexamen i Järpen och arbete som byggsnickare tillsammans med sin far genomfördes militärtjänsten vid I 5 i Östersund. Under den perioden träffade han blivande hustrun Marianne. Militärlivet lockade och han flyttade till Stockholm för utbildning på officershögskolan Karlberg. Efter ytterligare studier till byggnadsingenjör i Stockholm arbetade han under 60-talet med kommunsammanslagningar som anställd i Södertälje kommun och senare i Sundsvalls kommun.

Med flytten till Sundsvall påbörjades en framgångsrik yrkeskarriär inom utveckling och drift av administrativa it-system. Först med Sundsvallsbanken, vilket ledde till tjänst som utvecklingschef på Norrdata AB under 70-talet och därefter till bildandet av Samkonsult AB i början på 80-talet. Det förde Gunnar med familj till Östersund för anställning som vice vd på Jämtlands länsförsäkringsbolag och sedan vidare till tjänsten som ADB-chef i Länsförsäkringsbolagens huvudkontor i Stockholm. 1990 gick flyttlasset åter till Östersund där han under tio års tid drev Jämtdata AB, sedermera blev delägare och utvecklade det till it-koncernen Arrowhead, där han blev koncernchef och styrelseordförande. Efter försäljning av Arrowhead flyttade han återigen till Sundsvall, där han kombinerade pensionärslivet med den egna klädbutiken som han drev tillsammans med sin sambo Bodil. I en tidningsartikel beskrevs Gunnar som entreprenörernas entreprenör. Vid sidan av sina ordinarie anställningar startade han och var delaktig i en mängd företag i vitt skilda branscher.

Gunnar var mycket aktiv inom idrottsrörelsen, från att ha startat en träningsgrupp för barn i Sundsvalls friidrott på 70-talet till att ha varit ordförande i Medelpads friidrottsförbund och Jämtland-Härjedalens friidrottsförbund, samt styrelseledamot i Svenska friidrottsförbundet. I detta uppdrag var han även överledare för ett antal internationella juniormästerskap.

Övriga fritidsintressen var skidåkning samt fjällvandring med tillhörande fiske, där den största behållningen var sällskapet och de egna fiskehistorierna. Men allra mest var sommarhuset i Stöde en stor källa till kärlek och glädje för honom. Med hårt och enträget arbete skapade han och Marianne bit för bit familjens egna lilla paradis. Det förblev en fast punkt för sammankomster med släkt och vänner genom åren och även basen för kamratföreningen Punschbryggans Vänner. Det blev senare också platsen där han njöt av att träffa sina efterlängtade barnbarn.

Vi minns vår far som en kraftfull, levnadsglad och mycket kärleksfull människa. Något som verkligen gett avtryck är hans ständiga optimism och förmåga att bekymmersfritt blicka framåt. Han såg aldrig några begränsningar, varken i sin egen eller i andras förmåga, och blev på det viset stor inspiratör åt många.

Sönerna