Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gunnar Brodin

/

Som tidigare meddelats har förre riksmarskalken, landshövdingen, universitetskanslern, rektorn och professorn Gunnar Brodin, Stockholm, avlidit efter en längre tids sjukdom i en ålder av 78 år.

Annons

Han föddes i Hammarstrand år 1931, son till boktryckare Hilding Brodin och Agnes, född Edberg. Hans närmaste är sönerna Anders och Lennart samt dottern Anna med familjer.

Gunnar och jag träffades på KTH på 1950-talet. Han var känd på kåren och visade som medlem i filmnämnden många ”Tom och Jerry” till allmän glädje. Han ställde upp i allvarligare sammanhang som när han skickades ut av sin årskurs till den legendariske och fruktade professor Erik Hallén för att framföra att professorn hade för höga krav - tänk om Gunnar då vetat att han skulle bli rektor på KTH!

Författaren av dessa minnesord kom att ägna sig åt radioteknik och vi är många som har Gunnar att tacka för att han förde denna disciplin framåt.

NRS, stiftelsen Nordiska radiosamfundet, bildades på 1980-talet för att söka återupprätta universitetsundervisningen i radioteknik som då fått stå tillbaka för datateknik och mikroelektronik. Detta ledde på Gunnar Brodins tid som universitetskansler till ett påbud till universitet och högskolor att radioundervis-

ningen måste återupptas. På Linköpings universitet sade professorn alltid: ”Det här är det enda ämne vi har kungsord på”. Sverige blev kvar i den internationella radiotoppen.

När Gunnar Brodin var landshövding var han ordförande i konferensen Radiovetenskap och kommunikation RVK 99 i Luleå och Kiruna, ett förtroendeuppdrag som han behöll som riksmarskalk. RVK arrangeras av SNRV, den Svenska vationalkommittén för Radiovetenskap, Kungl. Vetenskapsakademiens expertorgan.

Genom åren fördjupades vårt samarbete. Gunnar blev ett lyckosamt stöd i SNRV:s arbete att få Grimetons radiostation SAQ listat som världsarv av Unesco. Han medverkade till att kungen och drottningen besökte SAQ på sin eriksgata i Halland. Då dök han upp i kulisserna i sin doktorshatt och personifierade stationens konstruktör Ernst Alexanderson som Gunnar under sin tid som professor på KTH hade intresserat sig för. Det blev succé och glada skratt: vi hade inte i förväg talat om något för kungaparet.

Carl-Henrik Walde

KTHF -53

sekreterare i

SNRV och i NRS

Mer läsning

Annons