Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gunilla har registreringsskylten Släggan

I 25 år har det varit möjligt att beställa personliga registreringsskyltar och intresset är fortsatt stort för att sticka ut ur mängden på det här sättet.

På Trafikverket jobbar flera handläggare med att godkänna de förslag som kommer in och allt som kan väcka anstöt eller medför olägenhet för någon rensas bort.

Bland de ord som fått avslag på vägarna märks exempelvis Shotgun, Jesus, Gigolo, Bandit, Bitch, Körfort, Polisen, Psycho, Playboy, Stalker, Skitbil, Perkele och SS.

En liten ökning av personliga registreringsskyltar sker varje år eftersom fler tillkommer än som försvinner.

En personlig skylt kostar 6 000 kronor och gäller i tio år. Då går 4 800 kronor till Trafikverkets så kallade skyltfond, som arbetar med att förbättra trafiksäkerheten i Sverige.

Närmare 14 000 fordon med personlig registreringsskylt rullar på de svenska vägarna sedan det blev möjligt i slutet av 1980-talet.

Gunilla Olsén Eriksson har gjort sin Audi personlig med ordet SLÄGGAN, som hon och maken Rolf kört omkring med i mer än tio år.

Hur kommer det sig att du valde det ordet?

– Det är min make som heter "Släggan". Ett smeknamn han fick i unga år och som han även tagit så att han har det på sitt körkort numera, säger Gunilla Olsén Erikson.

– I början gick det inte att få hela namnet men när det blev sju bokstäver på skyltarna sökte vi det här direkt.

Några andra alternativ var inte aktuella.

Det är inte så att du har förstärkt bilen, det låter så på ordet?

– Ha, ha, nej, det är en Q7:a så jag tror det räcker till.

Möter du några reaktioner på skylten?

– Ja det är väldigt roligt emellanåt när man är ute och kör. Folk pekar på skylten och häromveckan när jag handlade på Kvantum i Östersund stod en göteborgare och tog kort på skylten, säger Gunilla.

– Det var inte första gången, bilen drar till sig ett intresse och folk pekar när man är ute och kör. Det har varit mycket kommentarer när vi klivit ur bilen och många fotograferingar genom åren, Tack och lov har jag sluppit posera, det är skylten som är det primära.