Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gun Olsén

/

Jidcas grundare och ”eldsjäl”, Gun Olsén, har hastigt avlidit i en ålder av 89 år.

Annons

Hon var en färgstark person med ett brinnande engagemang för fred och rättvisa. Hon kom tidigt att engagera sig för internationella frågor genom att som scoutsekreterare och instruktör resa ut i världen. Men andra världskriget kom emellan och världen stängdes. Hon utbildade sig till distriktssköterska och lärare och arbetade inom vården - men längtade efter freden. Senare arbetade hon med personalfrågor i Västernorrland och var en pionjär inom utvecklingen av landstingets personalutbildning.

När freden kom öppnades återigen möjligheterna för henne att arbeta internationellt inom scoutrörelsen. Och i slutet av 50-talet vidgades världen ytterligare då hon erhöll ett Florence Nightingale-stipendium för studier vid universitetet i Cleveland i USA. Där mötte hon bland andra medborgarrättskämpen Martin Luther King vilket gjorde att hon tog ställning för de svartas kamp för fred och rättvisa. När Tanzania blev självständigt 1961 fick hon genom WHO:s matförsörjningsprogram uppdraget att under 1962-63 organisera sjuksköterskeutbildningen i landet. På hemmaplan arbetade hon sedan under många år med solidarisk handel för Tanzania Import och i början av 70-talet var hon med och startade en ideell biståndsorganisation i Härnösand.

1978 flyttade hon tillbaka till Jämtland och arbetade sedan fram till sin pensionering 1984 med personalutbildning inom landstinget. Samma år besökte Arun Gandhi, Mahatma Gandhis sonson, Jämtland. Han berättade om de fattigas situation i Indien och många ville hjälpa. Gun åtog sig uppgiften att engagera människor omkring sig och bygga upp ideell hjälporganisation i Jämtland, Jidca (Jämtland International Collaboration Agency)- samma år som hon blev pensionär. I första hand kom föreningen att under många år stödja ett Gandhi-projekt i Indien - Gun gjorde nio resor till projektet i Madhan - den sista resan 83 år gammal. Hon var också med som hedersgäst då föreningen i år firade sitt 25-årsjubileum med en bok om Jidcas verksamhet under 25 år.

För sitt internationella engagemang hedrades Gun ett flertal gånger. 1990 erhöll hon FN-föreningens fredspris, 1994 fick hon Kvinnor kan-stiftelsens internationella pris för sitt arbete och 1997 utnämnde Rotary henne till Paul Harris Fellow för hennes humanitära insats. Hennes engagemang och vilja att försöka bistå utsatta människor i världen fanns med ända fram till de sista dagarna i hennes liv.

Även inom sin familj och sin släkt var Gun en förebild. Hon hade förmågan att få alla att känna sig speciella och utvalda - vilket gjorde att många kände sig som hennes ”favorit”. Flera av hennes nära vänner har också upplevt detsamma.

Gun sörjs och saknas av systern Eva med familj, svägerskan Birgit med familj, syskonbarn och syskonbarnbarn, många vänner, medlemmar i Jidca och många tacksamma medmänniskor ute i världen.

Mer läsning

Annons