Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gun Mårtensson

Det är med stor saknad som vår mor Gun, född Ålund, lämnat oss, hon blev 85 år gammal.

Mor växte upp i Bodsjö, äldst i en syskonskara på fem barn. Familjen flyttade sedan till Lockne.

Hon började arbeta som butiksbiträde i Marieby och detta ledde till att hon 1946 flyttade till Västjämtland och började arbeta på Strandbergs i Slagsån.

Där träffade hon vår far Gunnar och de gifte sig och fick oss fyra barn, vilket gjorde att yrkeskarriären upphörde. Förutom barnen skötte hon även om de åldrande svärföräldrarna som bodde i samma fastighet. Pappa Gunnar behövde också hjälp efter en skjutolycka. Hon hjälpte även andra med sömnad.

Mor var i yngre år tävlingskytt och var sedan under många år den som skötte om fikat under otaliga skyttetävlingar i Järpen. Hon var även med i Lottakåren. Andra intressen var vävning, bärplockning, bakning, blommor och trädgårdsarbete och hon snickrade själv ihop både hyllor och bodar. Hon skrev dagböcker och förde anteckningar om det mesta och hjälpte oss barn med barnpassning. Mormor/farmor var mycket älskad av våra barn och det var populärt att sova över hos henne.

Gunnar avled 1993 och då började hon skriva ändå mer, både släktforskning och för att dokumentera bygden. Hon var med i Undersåkers hembygdsförening och skickade mycket till Nordiska museet, hon fick även Åre kommuns kulturpris 1994. År 2004 flyttade hon in i Notvallens servicehus i Järpen och där trivdes hon mycket bra.

Många gamla vänner bodde där och hon fick många nya vänner också.

Hon var som person mycket snäll, generös och hjälpsam och hade aldrig några hårda ord att säga om någon. Hon lämnar ett stort tomrum efter sig.

Ingrid, Bosse, Sven och Åke