Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gummit behövs mot ovälkomna virus

Tänker du ha sex med krogragget? Dra på dig en kondom. Hade du oskyddat sex på after skin? Testa dig då.

Sexuella överförbara sjukdomar ökar och hiv går faktiskt inte att bota, ännu.

Annons

Det låter som självklarheter för många. Vem som helst kan smittas av hiv eller andra sexuella överförbara sjukdomar, det gäller att man skyddar sig. Men trots att det låter så självklart så ignoreras risken att drabbas i alla fall.

– En kvinna kom och frågade om det här verkligen var nödvändigt, alla vet ju. Men då glömmer man bort, alla vet faktiskt inte, det kommer alltid generationer efter dig som behöver få veta, säger Sofie Först, sekreterare i RFSU Östersund.

Runt om i hela världen uppmärksammas hiv/aids 1 december på World Aids Day. För trots att sjukdomen i dagens samhälle kanske inte syns och märks så finns den fortfarande där.

– Vi lever i ett infektionssamhälle där man inte längre lever i tvåsamhet på samma sätt och har sex med en och samma partner hela livet. Vi har sex med fler och synen på hiv är att man ändå kan leva ett bra liv. Så är det, men det är fortfarande en sjukdom, säger Jenny Svensson, informatör Colour of love.

Inför världsdagen uppmärksammades hiv och andra sexuella överförbara sjukdomar i Östersund av bland andra RFSL, Colour of love som är en gemensam organisation från RFSL och RFSU samt Folkhälsocentrum.

– Vi brinner för det här, att människor ska få information om hiv, säger Sofie Först.

Men det ni gör borde inte det rimligtvis göras av skolorna? Att man har det i undervisningen?

– Vi önskar ju att skolorna vore mer engagerade att sex och samlevnad blev en större del av undervisningen, säger Jenny Svensson.

– Men tyvärr är det fortfarande så att lärare kan tyckte att det är jobbigt att prata om sex och då blir det heller inte att man gör det så ofta, säger Sofie Först.

Så hur ska hiv och andra sexuella överförbara sjukdomar minska då när många tror att faran från 80-talet är över?

– Dra på dig en kondom och testa dig om du haft oskyddat sex med en ny person, säger Sofie Först.