Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gult och gott till påsk

Påsken är överraskningarnas helg. Om julen dignar av traditionella rätter så får fantasin fritt spelrum till påsk. Starka färger, stora smaker och en känsla av "lätt galenskap" i köket gör påskmaten både spännande och vacker.

Grunden till påskbordet är i princip densamma som till julbord och svenskt smörgåsbord. Ägg, sill och köttbullar låter kanske måttligt överraskande, men tvistar man till presentationen med oväntade tillbehör kommer rätterna garanterat att sticka ut.

Ägg är ett måste till påsk. De kan bjudas i alla tänkbara former, kokta med skalet kvar, pocherade - det vill säga kokade utan skal - eller som omelett med eller utan fyllning. Ett kul alternativ är att garnera hårdkokta ägghalvor med lyxiga tillbehör som löjrom, grillade pilgrimsmusslor och lufttorkad italiensk skinka. Vackra som små konstverk bjuds äggen på stort fat. För att de ska stå stadigt och inte välta i hanteringen skär man bort en bit av den runda undersidan innan äggen garneras.

Sill tar några dagar att lägga in från grunden. Köper man så kallad 5-minuterssill fixar man påsksillen på några minuter. Neutralt inlagd sill, ofta kallad löksill, är en annan genväg för den som inte känner sig bekväm med hela inläggningsprocessen. Sillen skivas och vänds ned i en blandning av majonnäs, crème fraiche och fint rivet citronskal. Så långt ganska traditionellt. Det som lyfter sillen är en blandning av färgstarka grönsaker som grillats och skurits ned i mindre bitar. Grilldelen kan göras i god tid om grönsakerna penslas med citronolja och förvaras svalt.

Lamm hör till påskbordet på samma sätt som fläsk dominerar julbordet. Rökt, stekt eller som här i form av örtkryddade köttbullar brukar uppskattas av alla, även de som fortfarande lever i tron att lamm smakar som en fuktig ylletröja. Gamla tiders får kanske gjorde det, men dagens unga lamm är en delikatess, i synnerhet tillsammans med örtkryddor och varsam smaksättning med vitlök. Köttbullarna bjuds med en varm potatissallad gjord på lättkokt mandelpotatis som vänds i olja, curry, rödlök, persilja och cashewnötter.

Dan Strandqvist/TT