Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gulsot vid förskola i Östersund

Ett fall av gulsot, hepatit A, har konstaterats hos en anställd vid en förskola i Östersunds kommun.

Personalen och barnens föräldrar har informerats.

Sjukvårdspersonal vid Jämtlands läns landsting vidtar åtgärder som smittspårning och vaccinering. Personalen vaccinerades under fredagen. Barnen kommer att erbjudas vaccinering under tisdag och onsdag.Det är totalt omkring 100 personer som omfattas av vaccineringen.

Annika Källgård, skolområdeschef i barn- och utbildningsförvaltningen, Östersunds kommun, beklagar att barn, föräldrar och personal på den aktuella förskolan påverkas av smittspårningen och vaccineringen.

– Men vi måste vidta försiktighetsåtgärder för att minimera risk för spridning. Rektor och personal på förskolan har hanterat den uppkomna situationen på ett mycket bra sätt. Man följer den plan som togs fram tillsammans med landstinget, säger Annika Källgård i en kommentar på kommunens hemsida.

Smittspårning är en normal åtgärd vid den här typen av händelser. När ett fall av hepatit A har bekräftats är det viktigt att snabbt få klart för sig hur och var personen har smittats. Då kan det bli aktuellt att även ta prov på andra i omgivningen som också haft samma risk.

– Att vi har kallat samtliga i personalen och alla förskolebarn till provtagning är alltså en naturlig del i smittspårningsarbetet, säger Maria Omberg, smittskyddssköterska och områdeschef på landstingets smittskyddsenhet på kommunens hemsida.

Hepatit A är en virusinfektion som orsakar leverinflammation. Det är en tarmsmitta som oftast sprids genom toalettbesök eller vid hantering av mat. Smittan sprids alltså inte via blod. Främst insjuknar vuxna. Barn har normalt sett få och ganska beskedliga symtom, ungefär som en vanlig luftvägsinfektion. Däremot kan även barn bära smittan vidare till andra.

Totalt har drygt hundra personer vistats på förskolan och därmed också utsatts för smittorisk.

– Det är dem vi nu undersöker för att utesluta eventuella ytterligare fall av hepatit A, säger Per Hedman, landstingets barnhälsovårdsöverläkare på kommunens hemsida.