Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gull-Britt fick 50 biljoner dollar av giftassugen kund

Gull-Britt Andersson från Östersund drömde en natt att hon skulle få högsta vinsten och kamma hem en massa pengar inom den närmsta framtiden. Men att hon skulle få så mycket som 50 biljoner översteg till och med hennes vildaste fantasi.

Annons

Det var för några veckor sedan Gull-Britt, som jobbar på klädvaruhuset Dressman, hjälpte en kund med valet av en skjorta.

– Vi fick bra kontakt och innan han gick så drog han upp en sedel ur plånboken och skänkte mig. Det stod på sedeln att den var värd 50 biljoner dollar och jag kunde knappt räkna alla tio nollorna.

När jag tittade närmare på sedeln såg jag att den kom från Zimbabwe och jag förstod att den inte kunde var värd så mycket eftersom jag har talas om deras dåliga penningvärde. Men min kund sa att han hade flera sedlar av samma valör i plånboken och var en rik man, någonting jag skulle tänka på om jag var på jakt efter någon att gifta mig med.

– Jag avböjde vänligt men tackade för sedeln, skattar Gull-Britt.

På Forex huvudkontor i Stockholm säger Carolina Valder att en Zimbabwedollar är i närmaste helt värdelös och att den valutan inte längre går att handla med. Enligt Valder skulle Gull-Britts sedel kunna vara värd högst några svenska kronor.

– Zimbabwes inflation är den särklass högsta i världen och har varit det ett bra tag. Som exempel kan nämnas att bara under en månad, i januari 2004, gick deras valuta ner 231 procent. Ibland blev maten dubbelt så dyr bara över en natt.

Men Gull- Britt Andersson tycker att hennes sedel är värdefull ändå.

– Jag skulle aldrig sälja den, inte ens för 10 000 kronor. Jag ska rama in den och sätta den på väggen, säger hon.