Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Guldsmeder mest utsatta på förmiddagen

Guldrånaren slog till på en tidpunkt när det sker flest rån mot guldsmedsbutiker. Mellan klockan 10 och 11 är butikerna allra mest utsatta.
– Syftet för rånarna är att få agera så fritt som möjligt, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk handel.

Guldsmedsbutiker löper störst risk att utsättas för rån. Detta visar en rapport som branschorganisationen Svensk handel har tagit fram efter att ha sammanställt antal butiksrån under 2013. Risken är fem gånger så hög att en guldsmedsbutik utsätts för rån än att handeln i övrigt drabbas.

– Det är klart att det skapar en stor oro i branschen, säger Per Geijer.

Sedan 2004 har antalet rån mot guldsmedsaffärer ökat med fem gånger. 2013 rapporterades 52 rån mot guldsmedsaffärer i landet.

– Det skapar oro både för den som har en butik och den som jobbar i en butik. Det är klart att den som drabbas funderar om det är värt att jobba i branschen, säger Per Geijer.

Enligt rapporten är butikerna extra utsatta mellan klockan 10 och 11 på förmiddagen – exakt den tidpunkt som rånaren slog till mot Guldfynd.

– I andra butiker, som matbutiker, är det vanligare med rån efter klockan 18. Guldrånare är mer ute efter varorna och vill slå till när det inte är sålt så mycket. De vill också agera när det inte är så mycket folk i butiken och guldsmeder öppnar ofta efter klockan 10, säger Per Geijer.

Antalet butiksrån i Sverige ökade totalt under 2013, för första gången sedan 2009. När det gäller guldsmedsrån 2014 har Svensk handel än så länge fått in ganska få rapporter, men organisationen konstaterar att guldsmeder fortfarande är en högriskbransch.