Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guldmedaljerad för enbetydande gärning

/

Lördagen den 10 januari mottog major Curt Johansson på sin 90-årsdag Kungl. patriotiska sällskapets guldmedalj 1. storleken för betydande gärning.

Annons

Ceremonin förrättades på fältjägarmässen i Östersund i närvaro av ett 50-tal släktingar och vänner.

Curt Johansson har tidigare två gånger tilldelats statens medalj för Nit och redlighet och likaledes unikt utnämnts till major den 19 augusti 1993 – långt efter sin pensionering. Han avslutade sin aktiva karriär som kameralchef hos militärbefälhavaren i Boden och ledde där också Bodengarnisonens museum. År 1993 hade han avslutat arbetet med att skapa A 4 museum som han förestod intill regementets nedläggning och avvecklingen av museet. Curt Johansson tog samtidigt initiativ till grundandet av stiftelsen Svenskt militärhistoriskt bibliotek där han intill i dag arbetat med obrutet engagemang.

Genom bibliotekets framgångsrika arbete har ett stort antal svenska och finlandssvenska historiska verk och böcker kunnat publiceras och ges en stor läsekrets. Curts arbete har till och med uppmärksammats i Dagens Industri på ett mycket positivt sätt. För Svenskt militärhistoriskt bibliotek har hans arbete varit avgörande. Han är nu hedersledamot av stiftelsens styrelse.  

Major Curt Johansson har varit av stor betydelse för utvecklingen av Sveriges högvakt – statschefens vakt och samtidigt ett av vårt lands främsta turistmål. Curt Johansson representerar det bästa av den förnämliga gamla svenska underofficerstraditionen, vilken gav stabilitet på förband och staber, vägledde unga officerare och var fundament i förvaltningsverksamheten till exempel vad gäller kassatjänst och kamerala verksamhet. Alla som kommit i kontakt med Curt gläds med honom åt Patriotiska sällskapets utomordentliga belöning av en synnerligen gedigen, kunnig och vänfast person.

Annons