Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guldbaggevittring på Filmpoolen

2008 har varit ett bra år för Filmpool Jämtland. Ett tecken på det är att den lilla organisationen varit inblandad i tre filmer som är med i årets Guldbagge- diskussioner.

Annons

– Hedrande och statushöjande, kommenterar Eva Aspling och Per Hjärpsgård, verksamhetsledare respektive filmkommissionär på filmpoolen.

De tre filmer som det handlar om är ”Varg”, ”Kärlek 3000” och ”Får jag lov – till den sista dansen?”.

”Varg”, Daniel Alfredsons film efter Kerstin Ekmans manus och med Peter Stormare i huvudrollen, behöver kanske ingen närmare presentation. Hela filmen spelades in i Jämtland och den har redan erövrat världen och vunnit priser i filmfestivaler i både Kanada och Ryssland.

Unge regissören Shahriyar Latifzadehs avväpnande kärlekskomedi ”Kärlek 3000”, som hade premiär i mitten av november, spelades delvis in i Torvallaskolan där Latifzadeh själv gick under sin uppväxt i Östersund.

”Kärlek 3000” är en riktig lågbudgetfilm, producerad helt utan stöd från de vanliga, stora finansiärerna. Att den nått fram till Guldbaggediskussionerna känns väldigt kul, tycker Eva Aspling och Per Hjärpsgård.

– Det kan inspirera andra unga filmare att våga genomföra sina drömmar.

Långfilmsdokumentären ”Får jag lov – till den sista dansen?” av Joakim Jalin hade premiär i februari och har visats på Folkets Bio över hela landet. Filmen är en odyssé i dansbandsmusikens spår genom hela Sverige, och en hel del scener utspelar sig i Jämtland.

– Bland annat finns musikern Staffan Olsson och hans dansbandsmuseum i Myrviken med på ett hörn, berättar Eva Aspling.

Filmpool Jämtland jobbar mycket med kortfilm men här rör det sig alltså om tre fullånga filmer där poolen varit samproducent.

– Vi har inte mycket pengar att satsa men desto mer kunskap och kontakter som är värdefulla för våra sam-arbetspartners, säger Eva Aspling.

– Det kan handla om att hitta inspelningsplatser, ragga skådespelare, tillhandahålla teknisk utrustning och annat.

Just sådana saker handlar det också om i filmkommissionären Per Hjärpsgårds arbete inom ramen för interregprojektet ”Film Commission Jämtland Tröndelag”. Per Hjärpsgård tillträdde i september och ska tillsammans med sin kollega i Norge jobba för att locka både nationella och internationella filminspelningar till länet.

– Jag har haft fullt upp hela hösten med att träffa kommuner, turistnäring, filmarbetare och andra intresserade i hela regionen. Det finns ett stort intresse för att jobba med det här. Många är nyfikna och vill vara med och samarbeta.

Så när får vi besked om den första stora internationella filminspelning som den nya kommissionen lyckats locka hit?

– Det kan jag inte säga i dag. Men jag hyser gott hopp om att kunna presentera något inom en ganska snar framtid, säger Per Hjärpsgård och ler hemlighetsfullt.

Mer läsning

Annons