Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gudrun Hansson (S): Det har varit fyra förlorade år

– Välfärdsfrågorna har fått stå tillbaka den senaste mandatperioden, vilket är mycket olyckligt, och det vill vi ändra på, säger Socialdemokraternas kommunalrådskandidat Gudrun Hansson.

Valet 2006 innebar att Socialdemokraterna för första gången i historien hamnade i opposition, i alla fall första året, då alliansen samarbetade med Rättvis demokrati. Sedan det sprack blev det ännu värre, anser Gudrun Hansson, som är Socialdemokraternas kommunalrådskandidat inför höstens val:

– Det har varit frustrerande och kaotiskt med tre olika block där ingen har haft majoritet. Tidvis har det varit en väldigt dålig stämning i sammanträdesrummen med personliga påhopp på både tjänstemän och politiker.

– Det har varit svårt att driva politik och förslag som kommit till mötena har varit dåligt förankrade, vilket lett till att det inte fattats nödvändiga beslut.

Gudrun Hansson beskriver att det känns som om kommunen stått stilla och att alliansen enbart har förvaltat:

– Vi lämnade ifrån oss en kommun med förhållandevis god ekonomi, vi hade betalat i stort sett alla kommunala lån. För alliansen har det mesta handlat om att skära ned i alla verksamheter. Det har inte skett någon större utveckling i vår kommun under de senaste fyra åren. Man kan säga att det är fyra förlorade år.

Hon är trots allt nöjd med att Socialdemokraterna har lyckats få igenom enstaka motioner:

– Vi fick igenom stöd till anhöriga, flera platser för äldreboende, insatser för arbetslösa ungdomar, och vi fick också till stånd en utredning om skolorna i kommunen, utifrån den har vi Socialdemokrater nu lagt en strategi för skolorna fram till år 2015.

Gudrun Hansson är besviken över att Rättvis demokrati röstade fram alliansens budget inför nästa år, eftersom hon anser att det drabbar kärnverksamheterna hårt:

– Vård, utbildning och omsorg ser vi som kärnan i politiken. Välfärdsfrågorna har fått stå tillbaka den senaste mandatperioden vilket är olyckligt främst för arbetslösa, ungdomar och sjuka. Alliansens, rättare sagt Moderaternas, budget lämnar mycket obesvarat i det fallet.

Ovan nämnda områden är vad hon vill satsa på, om partiet får makten efter valet, men mest akut i nuläget anser hon vara sysselsättningen:

– Vi måste skapa ett bra samarbete mellan näringsliv och politik för att behålla och skapa fler arbetstillfällen i kommunen. Ungdomsarbetslösheten måste ha ett särskilt fokus.

Man diskuterar i nuläget inget samarbete med andra partier:

– Men det känns ju mest naturligt med ett rödgrönt samarbete i sådana fall.