Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gudrun fångar ljuset

En utflykt till Byhuset på Rödön ingår i många konst- och designintresserade jämtars sommarprogram. I sommar visas här bland annat fotografi av Gudrun Jonasson.

Annons

Gudrun är bosatt i Östersund sedan 20 år tillbaka och verksam som egen företagare inom grafisk design. Vad fotograferandet beträffar betecknar hon sig själv som en glad amatör:

– Jag tog mycket bilder och gick flera fotokurser under 1970- och 1980-talen. Sedan har fotograferandet legat nere till för några år sedan då jag började se i bilder igen.

Utställningen har hon kallat Lux (ljus på latin), och det är just att fånga ljuset hon är ute efter.

– Jag använder en ganska enkel utrustning och strävar inte efter teknisk briljans, säger hon.

Hon vill fånga stämningar och detaljer i naturen och fotograferar gärna vintertid:

– Jag gillar frost, dis och dimma.

Sex blå bilder från Badhusparken bildar en grupp på ena fönsterväggen i Byhusets lilla utställningsrum. På motstående vägg hänger collaget "A room with a view de luxe", bestående av 100 olika bilder av utsikten över Storsjön och fjällen från Gudruns vardagsrumsfönster. Ingen bild är den andra lik.

– Jag slutar aldrig fascineras av hur ljuset förändrar sig och hur himlen ändrar färg, säger Gudrun.

Svartvita bilder av gatuklotter i Stockholm och New York och nästan grafiska detaljstudier av trädgrenar och vasstrån finns också med på utställningen som kommer att hänga på Byhuset hela sommaren.

I det större rummet visas samtidigt "More than words", en utställning med citattavlor av Therese Sennerholt, art director i Stockholm. Grafisk utsmyckning med sentenser som vill inspirera till mod, hopp och skratt i det dagliga livet.

Åsa Eriksson Ahnfelt