Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gudrun fångar ljuset

En utflykt till Byhuset på Rödön ingår i många konst- och designintresserade jämtars sommarprogram. I sommar visas här bland annat fotografi av Gudrun Jonasson.

Gudrun är bosatt i Östersund sedan 20 år tillbaka och verksam som egen företagare inom grafisk design. Vad fotograferandet beträffar betecknar hon sig själv som en glad amatör:

– Jag tog mycket bilder och gick flera fotokurser under 1970- och 1980-talen. Sedan har fotograferandet legat nere till för några år sedan då jag började se i bilder igen.

Utställningen har hon kallat Lux (ljus på latin), och det är just att fånga ljuset hon är ute efter.

– Jag använder en ganska enkel utrustning och strävar inte efter teknisk briljans, säger hon.

Hon vill fånga stämningar och detaljer i naturen och fotograferar gärna vintertid:

– Jag gillar frost, dis och dimma.

Sex blå bilder från Badhusparken bildar en grupp på ena fönsterväggen i Byhusets lilla utställningsrum. På motstående vägg hänger collaget "A room with a view de luxe", bestående av 100 olika bilder av utsikten över Storsjön och fjällen från Gudruns vardagsrumsfönster. Ingen bild är den andra lik.

– Jag slutar aldrig fascineras av hur ljuset förändrar sig och hur himlen ändrar färg, säger Gudrun.

Svartvita bilder av gatuklotter i Stockholm och New York och nästan grafiska detaljstudier av trädgrenar och vasstrån finns också med på utställningen som kommer att hänga på Byhuset hela sommaren.

I det större rummet visas samtidigt "More than words", en utställning med citattavlor av Therese Sennerholt, art director i Stockholm. Grafisk utsmyckning med sentenser som vill inspirera till mod, hopp och skratt i det dagliga livet.

Åsa Eriksson Ahnfelt