Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gud vilket sväng!

/

Gud, så det svänger om Norsk-Svensk Cool Sextet! För drygt ett år sedan turnerade sex rutinerade musiker ur den norska och svenska jazzeliten genom Mittnorden och under konserten hos Jazz i Jemtland på Gamla Teatern i Östersund gjordes några bandupptagningar som nu givits ut på CD.

Annons

Det är sannerligen jazz som det svänger om.

En inspirerad blåsartrio utgörs av Jan Allan på trumpet och Lasse Hörnfeldt, altsax, samt den suveräne norske barytonsaxofonisten John Pål Inderberg. Skönt samspelta och samtidigt individuellt besjälade solister.

Det helnorska kompet, som så följsamt backar upp blåsartrion, består av pianisten Erling Aksdal samt Bjørn Alterhaug, bas, och Bjørn Krokfoss, trummor.

Repertoarmässigt söker den här sextetten sina inspirationskällor i jazzens guldålder, det vill säga 50-talet, med en touch av amerikansk West Coast. Det är låtar av Lennie Tristano, Lee Konitz och Benny Carter, som ger utrymme för extravaganta improvisationer i lysande solon.Särskilt imponerar Jan Allan i Benny Carters When lights are low. John Pål Inderberg i Lennies Tristanos It’s you och Lasse Hörnfeldt i bland annat Lee Konitz’ Subconscious Lee.

Perfekt harmoni med blåsartrion i My foolish heart. Pianisten Erling Aksdal bjuder också på flera fina solon.

”Veckan 44” heter denna CD utgiven på norska Sonor Records, och det efter den vecka då turnén genomfördes under lätt dramatiska och oförutsebara former.

Men i Östersund stämde det mesta och resultatet som framgår av CD:n blev förträffligt.

Den som gillar riktigt svängig jazzmusik från jazzens guldålder framförd av inspirerade musiker ska lyssna på Norsk-Svensk Cool Sextet.

När får vi förresten på nytt höra den här utmärkta sextetten live?

Mer läsning

Annons