Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gryning över Israel/Palestina?

Det går att räkna upp flera skäl varför det senaste försöket att mäkla fred i Mellanöstern kommer att sluta i besvikelse:

Hamas raketbeskjutningar, ultraortodoxa judar, Iran som motsätter sig alla fredssträvanden, Israels bosättarpolitik, tidigare misslyckanden.

Förra veckans möte i Washington mellan Fatahrörelsens ledare Mahmud Abbas, Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och president Barack Obama resulterade inte heller i mer än att parterna kom överens om att fortsätta samtalen. Alltid något, men inte mycket.

Även om Abbas och Netanyahu lyckas nå en samsyn kvarstår frågan om Hamas, islamistorganisationen som har lovat att göra allt för att sabotera fredsförsöket. Att det inte var något tomt löfte framgick med största tydlighet dagen innan mötet i Washington ägde rum. Då sköts fyra israeler till döds på Västbanken. Kulorna kom från Hamas vapen. Till skillnad från Benjamin Netanyahu, som har de militära musklerna att rensa ut israeliska bosättningar (om han sedan har det politiska modet är en helt annan sak), står Mahmud Abbas tandlös inför Hamas.

Tidigare misslyckanden var just en av anledningarna varför också detta fredsförsök riskerar att misslyckas. Det var ett misslyckande att förskjuta Hamas efter dess demokratiska jordskredsseger i de palestinska valen 2006. I stället för att söka dialog och avspänning drev USA, EU och Israel Hamas djupare i famnen på Iran och Hizbollah. När det sedan började regna Qassamraketer över södra Israel och dåvarande premiärminister Ehud Olmert svarade med att fullständigt ödelägga delar av Gazaremsan släcktes definitivt fredshoppet. Där står vi i dag. Israel och Fatah ska börja förhandla under USA:s överinseende. Men vem förhandlar med Hamas, vem kan göra gamla misstag ogjorda?