Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gruvbolagen ska betala mer

Annons

Allt fler röster ifrågasätter gruv- och prospekteringsbolagens generösa möjligheter till exploatering i Sverige. Unika naturområden öppnas för prospektering och kärnområden för renskötsel påverkas av provbrytningar.

Företag som går i konkurs lämnar stora miljöskulder efter sig. Våra rika mineraltillgångar kan ge stora vinster åt gruvföretagen. Sverige har världens lägsta beskattning på mineraltillgångar enligt Världsbankens statistik.

Vänsterpartiet vill kraftigt höja den ersättning som gruvbolagen betalar till stat och markägare från dagens två promille av värdet på det som bryts till 10 procent. Pengarna ska gå till utveckling i gruvregionerna. Det kan till exempel handla om nya bostäder, utbildning och infrastruktur som vägar och bredbandsanslutning. På vissa håll står unika naturvärden på spel. Vi vill ställa hårdare krav på gruvbolagen för att säkerställa att de har den ekonomi som krävs för miljöarbetet både under och efter brytning. De ska inte heller kunna smita undan sitt ansvar genom att låta ett dotterbolag gå i konkurs. Jämfört med andra länder är den svenska minerallagstiftningen ovanligt exploateringsinriktad och förmånlig för bolagen.

Vänsterpartiet vill införa stopp för prospektering i naturreservat, Natura 2000-områden och världsarvsområden. Gruvnäringen har i dag för fria tyglar och raserar på så vis förutsättningarna för övriga näringar som turism, renskötsel och lantbruk. Prospekteringsbolag skapar också stor oro på många håll, bland annat i vårt län där man hotar öppna urangruvor mot lokalbefolkningens vilja.

Ska det bli en gruva måste de som bor nära den tänkta gruvan ges avgörande inflytande över villkoren.

Christina Hedin, distriktsordförande Vänsterpartiet Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel