Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gruvbolag ger inte upp Fjällgruva blir fråga för regeringen

Gruvbolaget Vilhelmina mineral ger inte upp kampen om att få starta brytning på Stekenjokk. Bolaget har valt att överklaga frågan till högsta instans.

Annons

Den 19 februari i år beslutade Bergsstaten att avslå Vilhelmina minerals ansökan om att återuppta gruvbrytningen på Stekenjokk. Bergsstaten gjorde bedömningen att rennäringen i området var viktigare än malmbrytning. Men Vilhelmina mineral har valt att inte upp kampen. Bolaget har nu överklagat beslut till regeringen.

– Anledningen till att vi överklagar är helt enkelt att vi inte delar länsstyrelsernas och Bergsstatens uppfattning. Vi anser att rennäringen kan samexistera med en gruvdrift på Stekenjokk, säger Peter Hjorth som är vd på Vilhelmina mineral.

Han säger att Bergsstaten på flera punkter har misstolkat intressekonflikten mellan gruvbrytning och rennäring men vill i nuläget inte gå in på några detaljer utan hänvisar till en mer utförlig motivering som bolaget ska lämna in till regeringen under våren.

Peter Hjorth säger att bolaget både tror och hoppas på ett positivt beslut i ärendet.

– Vi hoppas förstås vinna framgång i ärendet och har tittat mycket på hur regeringen har tänkt i Rönnbäckenfallet.

Det ärende som gruvbolagets vd hänvisar till är den planerade Rönnbäcksgruvan i Västerbotten. Även där blev det regeringen som fick avgöra frågan och beslutade att den stora nickelfyndigheten var av större samhällsekonomiskt intresse än rennäringen i området.

Vilhelmina mineral hoppas alltså att regeringen ska resonera på ett liknande sätt när det gäller Stekenjokk och att regeringen prioriterar de många arbetstillfällen och ekonomiska uppsving som en gruva skulle innebära för lokalsamhället.