Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gruva viktigare än samernas renar

En gruva är viktigare än rennäringen och ska därför prioriteras. Det anser Vilhelmina mineral som vill att regeringen river upp Bergsstatens beslut och ger klartecken för malmbrytning på Stekenjokk.

Ända sedan 2005 har förberedelserna pågått för att återuppta brytningen i den nedlagda gruvan på fjällplatån Stekenjokk. Men den 19 februari i år tog det stopp. Bergsstaten beslutade då att inte ge något tillstånd för att återuppta brytningen i den gamla gruvan. Motivet var främst att rennäringen i området vid en nystart av gruvan skulle påverkas mycket negativt.

Men Vilhelmina mineral har inte gett upp kampen. I en nyligen inlämnad överklagan till regeringen går bolaget och dess advokater till starkt angrepp mot Bergsstatens beslut. Bland annat anser gruvbolaget att Bergsstatens resonemang är osakligt och att beslutet bygger på generella påståenden utan tydliga grunder.

Till skillnad från Bergsstaten anser Vilhelmina mineral att både rennäring och gruvnäring kan samexistera i området utan större problem. Men om regeringen ändå skulle välja att ställa de båda näringarna mot varandra så hävdar bolaget att gruvbrytningen ska gå före.

Vilhelmina mineral hänvisar till svensk lagstiftning och miljöbalken där det står att företräde ska ges till det riksintresse som bäst främjar en långsiktig hushållning av marken. Gruvbolaget anser att Bergsstaten inte har tagit tillräckligt stor hänsyn till de positiva effekter som en gruva skulle få för människorna och den lokala samhällsekonomin.

I överklagan skriver Vilhelmina mineral att en gruva kommer att innebära investeringar på mellan 600 och 800 miljoner kronor. Dessutom stora årliga skatteintäkter och hundratals arbetstillfällen under den tid gruvan är i drift. Bolaget hävdar att gruvprojektet i det närmaste är en fråga om överlevnad för kommunerna Strömsund och Vilhelmina.

Vilhelmina mineral ställer i sin överklagan rennäringens ekonomi mot gruvans. Bolaget hänvisar bland annat till en rapport från 1998 där det konstaterades att rennäringen i Sverige för varje intjänad krona fick ett statsbidrag på tre kronor. Att rennäringen kostar samhället pengar medan en gruva årligen genererar hundratals miljoner kronor är något som Vilhelmina mineral anser att regeringen måste ta med i bedömningen.