Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grupptest GPS:er

/

Vi har samlat alla veckans testade GPS:er i ett stort grupptest och ger dig några råd på vägen inför köpet.

Annons
Vi har samlat alla veckans testade GPS:er i ett stort grupptest och ger dig några råd på vägen inför köpet.

Tänk på det här

- Navigatorer sjunker väldigt snabbt i pris. Om du inte får ett väldigt bra erbjudande är det knappt lönt att köpa begagnat.

- En trend är 3D-kartor för mer verklighetstrogen återgivning. Än så länge är 3D-objekten rätt få men fler kommer.

- De billigaste navigatorerna innehåller bara kartor över Skandinavien. Satsa på kartor över Västeuropa istället om det finns en liten chans att du gör en längre resa framöver.

- 4,3-tums skärmar är standard idag men större är alltid bättre. I det här testet har exempelvis modellen från Mio en 4,7 tum stor skärm.

- Se till att kartan är nyuppdaterad. Att uppdatera kartor i efterhand kan bli en dyr affär, kontrollera vad som gäller innan köp.

- En navigator med bluetooth fungerar ofta som en handsfree till mobilen. Mycket smidigare än att trassla med ett headset.

- Se till att trafikinformation, TMC, ingår om du vill undvika exempelvis olyckor eller vägarbeten i realtid. Kan köpas till i vissa fall.

- Modeller med röstsyntes kan läsa upp exempelvis gatunamn. En bra funktion.

- Har navigatorn FM-sändare kan du få anvisningarna upplästa i bilens ljudanläggning.

- Fästet ska vara rejält med sugkopp som sätts fast mot rutan med hjälp av en liten hävarm. Ett aktivt fäste innebär mindre sladdbestyr då den laddar navigatorn på plats.

- Vissa påkostade navigatorer är rena mediamaskiner som spelar musik, bilder och till och med video. För barnen i baksätet är dock portabla dvd-spelare bättre.
Tomtom XL IQ Routes Traffic
Skärm: 4,3 tum
Upplösning: 480x272 pixel
Kartdata: TeleAtlas
Kartor över: Europa
Talsyntes: Nej
Trafikinfo (TMC): Ja (extern)
Bluetooth: Nej
Röststyrning: Nej
Ca pris: 2500 kr

Plus:
Bra kartvyer

Minus:
Ingen bluetoothOmdöme: Tunn, lätt, kompakt, snygg och med smart litet fäste. TMC-modulen är extern vilket förstås kluttar ner sikten en del. IQ Routes analyserar verklig hastighetsdata för olika sträckor vid givna tidpunkter vilket är ett smart sätt att undvika köer vid rusningstid. Då enheten saknar koppling till mobil via bluetooth måste dock enheten uppdateras via dator.

Du som inte vill lägga för mycket pengar på din navigator och klarar dig utan finesser som blåtand och fm-sändare ska definitivt ta en titt på Tomtom XL IQ Routes. Sin grunduppgift att visa vägen från A till B klarar den med beröm godkänt och gränssnittet kan vem som helst förstå sig på.
Blaupunkt Travelpilot 500
Skärm: 4,3 tum
Upplösning: 480x272 pixel
Kartdata: TeleAtlas
Kartor över: Europa
Talsyntes: Nej
Trafikinfo (TMC): Ja
Bluetooth: Ja
Röststyrning: Ja
Ca pris: 5400 kr

Plus:
Bra navigation

Minus:
DyrOmdöme: Fullsmockad med finesser. Eller vad sägs om bland annat inbyggd kamera, wlan, webbläsare, mediaspelare och internetradio. Mest nydanande är 2-megapixelkameran som är riktad framåt mot körbanan och visar vägen på skärmen samtidigt med överlagrad navigeringsgrafik. Lysande i teorin men kameran skyms delvis av fästet och torkarbladen och under dygnets mörka timmar är de vanliga grafiklägena ändå betydligt mer användbara.

Priset på drygt 5000 kronor känns inte orimligt i förhållande till alla finesser och funktioner men vi skulle önska oss ett mer lättillgängligt utförande. Riktiga teknikentusiaster lär sig nog snabbt men vi gissar att Blaupunkt hade tänkt sig en lite bredare publik.Garmin Nüvi 765
Skärm: 4,3 tum
Upplösning: 480x272 pixel
Kartdata: Navteq
Kartor över: Europa
Talsyntes: Ja
Trafikinfo (TMC): Ja
Bluetooth: Ja
Röststyrning: Nej
Ca pris: 3300 kr

Plus:
Gränssnittet

Minus:
Inga speciellaOmdöme: Nüvi 765 är i likhet med sina företrädare en väldigt lättanvänd navigator. En riktigt värdefull finess är körfältsassistenten som i god tid förvarnar vilken fil som är lämplig att välja inför en avfart. I likhet med konkurrenternas toppmodeller finns här även talsyntes som kan läsa upp namn på gator och avfarter. Stödet för bluetooth innebär att Nüvi 765 går att använda som handsfree och gränssnittet för telefoni är utmärkt med tydliga menyer för sökning i mobiltelefonens kontaktlista.

Många GPS-tillverkare klarar att stoppa in massor av finesser i sina enheter men Garmin lyckas även organisera upp innehållet för att göra hanteringen så enkel som möjligt. Kort och gott en väldigt kompetent och pålitlig navigator.

Bäst i test!
Navigon 7310
Skärm: 4,3 tum
Upplösning: 480x272 pixel
Kartdata: Navteq
Kartor över: Europa
Talsyntes: Ja
Trafikinfo (TMC): Ja
Bluetooth: Ja
Röststyrning: Ja
Ca pris: 3400 kr

Plus:
Menyerna
Röststyrningen

Minus:
Passiv hållareOmdöme: Snygg och smart. Mycket mer än så behövs inte för att beskriva Navigon 7310. Jämfört med den billigare Navigon 4310 får man framför allt talsyntes och röststyrning för den extra tusenlapp som 7310 betingar. Röststyrning kanske ses som en gimmick för en del men i det här fallet fungerar den faktiskt ganska bra. Även kartintegrationen har Navigon lyckats riktigt bra med och här duggar finesserna tätt. Tredimensionella byggnader, topografisk landskapsbild och kända landmärken i 3D står på programmet.

Navigon 7310 är en komplett och lättanvänd navigator med en rad smarta och användbara finesser. Visst kostar den lite mer men i det här fallet kan Navigon försvara varje krona. En solklar rekommendation.
Mio Moov 580
Skärm: 4,7 tum
Upplösning: 480x272 pixel
Kartdata: Teleatlas
Kartor över: Europa
Talsyntes: Ja
Trafikinfo (TMC): Ja
Bluetooth: Ja
Röststyrning: Nej
Ca pris: 2500 kr

Plus:
Stor skärm

Minus:
Något rörig kartvyOmdöme: Idag när 4,3-tums bredbildsskärm är mer eller mindre standard på bilnavigatorer är den extra stora skärmen på Mio Moov 580 en påtaglig fördel. Kartvyn blir dock ibland onödigt rörig när färdriktningen indikeras av en tredimensionell orm som ringlar sig fram genom kartbilden. Men för övrigt har Moov 580 ett ganska enkelt och smidigt gränsnitt som det är lätt och intuitivt att förflytta sig i. Sett till priset får man också mycket för pengarna. Via bluetooth och mobilen är det enkelt att hämta lokala data för olika typer av intressepunkter och det är föredömligt simpelt att få enheterna att "prata" med varandra.

Mio Moov 580 är en prisvärd navigator som utför sina uppgifter utan anmärkning. Dock finns en del utrymme för förbättringar när det gäller kartvyerna som gärna får bli lite mer rena och avskalade. Kanske vi får se det redan under juni då Mio släpper en ny serie navigatorer under namnet Spirit. Av det vi har sett hittills kommer de nya modellerna i alla fall med en hel del lovande förbättringar i gränssnittet.


/Andreas Liebert
Annons