Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grundskolan som får stöd från företagen

Utan en skola för barnen kan inte heller vuxna bo och verka på en ort. Näringslivets satsningar på skolan får personalen att jubla.

Ambitionerna är högt ställda. Järåskolan i Bispgården, som i dag huserar förskoleklass till och med årskurs fem, ska bli Sveriges bästa låg- och mellanstadieskola. Det ska ske genom samarbete mellan skolan, Ragunda kommun och Fors företagarförening.

Upprinnelsen är även här ett nedläggningshot som riktades mot skolan.

Det började med ett allmänt upprop inom företagen på orten om att hjälpa till med att bygga en ny hockeyrink.

– Gensvaret var så stort att vi kände att vi kunde göra mera utöver hockeyrinken, säger Anders Ljung, ordförande i Fors företagarförening.

Isrinken är nu invigd, en landskapsarkitekt har tagit fram ett förslag till en ny utemiljö kring skolan och ett fyrtiotal läsplattor samt fyra smartboards har köpts in till skolan.

Företagens intresse för skolan grundar sig i att de som arbetar på företagen ska ha en skola till sina barn. Det har visat sig när företagen rekryterar att några av de första frågorna en arbetsgivare får är var skolan ligger och om den är bra.

– Det är jättekul när man satsar på skolan, säger Anna Lögdberg-Lysell som är lärare på Järåskolan.

Nästa år blir det ytterligare en årskurs som kommer gå på Järåskolan när Anders-Olof skolan i Hammarstrand blir en renodlad högstadieskola med årskurs sju till nio.

Samtliga fyra klassrum på Järåskolan har utrustats med tavlor som ger möjlighet till ny form av interaktiv undervisning.

– Den pedagogiska personalen på skolan har också fått utbildning i hur man använder den nya tekniken, säger Anna Lögdberg-Lysell.