Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grunden för jämställdhet

Full sysselsättning är grunden för ett välfärdssamhälle. Arbete ger frihet åt varje människa att besluta över sitt eget liv. Det är inte minst viktigt för kvinnor. De ska inte behöva vara beroende av partnern eller samhället för sin och sina barns försörjning.

Var tredje kvinna jobbar deltid mot sin vilja. För hundra år sedan stod daglönare med mössan i handen för att få ett jobb. I dag väntar unga kvinnor med mobilen i handen på besked om de har jobb för dagen. Socialdemokraterna vill få bort tillfälliga anställningar och att heltid ska vara en rättighet, deltid en möjlighet.

Kvinnor har lägre lön än män. Genomsnittslönen för landets kvinnor är 7 000 kronor mindre i månaden är för männen. Det är mycket pengar varje månad, varje år och under ett helt arbetsliv. Lika lön skulle ge kvinnor en enorm frihet och ekonomisk trygghet, även som pensionär.

Kvinnorna är i dag bättre utbildade än männen. Ändå är många kvinnodominerade jobb lågt värderade och därför felavlönade, om man ser till utbildning, kompetens, ansvar och prestation i arbetet. Inom sjukvården till exempel lönar det sig mer att vara tekniker och arbeta med maskiner än att ta hand om sjuka medmänniskor. Det är inte konstigt att vårdpersonalen protesterar.

Fungerande välfärd är en viktig förutsättning för att kvinnor ska kunna arbeta heltid. Det behövs bra barnomsorg, som ger trygghet åt barn och föräldrar. Idag måste barnomsorg dessutom finnas också på kvällar, nätter och helger.

Barn behöver båda sina föräldrar. Därför måste fler pappor stanna hemma när barn är små. Det skulle också utjämna skillnader i lön och arbetsvillkor mellan kvinnor och män och underlätta för kvinnor att arbeta heltid. Vi socialdemokrater vill att föräldraförsäkringen delas i tre lika delar, en del åt var och en av föräldrarna och den tredje delen att disponera fritt.

Många kvinnor arbetar deltid för att kunna ta hand om sina gamla föräldrar. Skattesänkningar har tvingat kommuner till besparingar inom hemtjänsten. Det finns inte heller plats för alla behövande på särskilda boenden. Äldreomsorg med hög kvalitet är viktig i sig, men är nödvändig också för att fler kvinnor ska kunna arbeta.

Ett jämställt Sverige med arbete och bra välfärd är möjligt, men i dag går utvecklingen åt fel håll. Arbetslösheten i landet är rekordhög. Det saknas pengar och personal inom skola, vård och omsorg. Regeringen har prioriterat skattesänkningar till högavlönade före mer pengar till välfärden.

Socialdemokraternas mål är att Sverige ska ha den lägsta arbetslösheten inom EU år 2020. Vi tror på politikens möjligheter att skapa förutsättningar för fler jobb och en bättre framtid för alla. Jobb är också vägen som leder till ett jämlikt samhälle.

Marie Nordén (S), riksdagsledamot