Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grönt ljus för dubbdäck i Trondheim

Nu är dubbdäcksfrågan i Trondheim avgjord. Det blir återigen kostnadsfritt att köra runt i kommunen med dubbade vinterdäck.

Som LT tidigare skrivit röstade Trondheims politiker i slutet av september för en avveckling av avgiften – med start redan inför denna vintersäsong.

Förbudet infördes 2001 då luftkvalitén i staden ansågs ha blivit för dålig på grund av det stoft som dubbdäcken river upp från asfalten. Förbudet har gällt mellan första november till första måndagen efter påsk och den som kört med dubbdäck då har i stället fått betala en straffavgift.

Politikernas mål i början på 2000-talet var att förbättra luften samt att få minst 80 procent av fordonen i kommunen att köra med dubbfria vinterdäck i stället.

En majoritet av politikerna i kommunen ansåg nu att det målet var nått, men trots att politikerna röstade bort avgiften så kunde inte beslutet verkställas förrän det norska Vägverket slutligen sagt sitt. Det har de nu gjort – och de gav det politiska beslutet stöd.

– Jag är väldigt glad att Vägverket lägger fokuserar på majoriteten i fullmäktige som ville ta bort avgiften. Samtidigt blir det en utmaning för stadens invånare eftersom ifall luften blir sämre igen och andelen dubbdäck ökar, så får vi överväga att införa avgiften igen, säger ordförande i kommunstyrelsen Rita Ottervik (Ap) till adressa.no.