Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grönare centrum med (MP)

Under lång tid har vi planerat våra städer och samhällen efter en idé om att man bor på en plats, arbetar eller studerar på en annan, gör sina ärenden på en tredje, och att man transporterar sig däremellan med bil. Så ser inte verkligheten ut längre. Man vill ha nära till jobb och service, man tillbringar hellre lördagen med familj och vänner än trängs i ett köpcentrum. Dessutom minskar bilanvändandet och fler ungdomar väntar med att skaffa körkort. Parkeringsplatser i centrala stan skulle kunna användas till något bättre än två ton metall som endast används en kort stund varje dag, t ex fler grönytor, lekplatser, uteserveringar, temporär handel eller grönområden.

Miljöpartiet vill utveckla Östersund till en stad som är klimatsmart och där det är lätt att leva, med eller utan bil. Centrum ska vara attraktivt för både oss som bor här och för besökare. Handel och service har alltid varit central i Östersund, och så vill vi ha det i fortsättningen också. Men vi vill komplettera handel med kultur och fler grönytor. Kulturen blir tillgänglig och en stark dragare genom satsningar på Östersunds bibliotek/kulturhus-Gamla Tingshuset-Storsjöteatern.

Vi skulle också gärna se fastighetsägare som satsar på att upplåta centrala lokaler till kulturutövare för att på så sätt få en blandning på stadens utbud. Så gör man i många andra städer så varför inte i Östersund? En konstateljé istället för en tom butikslokal, det vill vi se.

Större bilfria områden uppmuntrar till rörelse, och vi vill se att man utnyttjar både parker och innergårdar till stadsodling. Det är inte bara i stadens utkant man ska kunna odla. Vegetation är inte bara ett vackert inslag, utan fyller även en funktion att lösa olika miljörelaterade problem, t ex luftrening och att ta hand om stora vattenmassor vid skyfall.

Vi måste planera våra samhällen efter dagens och morgondagens invånare, inte efter en norm som allt färre lever upp till. Låt oss börja i Östersund nu!

Karin Thomasson (MP), Florian Stamm (MP)

Kandidater till Östersunds kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel