Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gröna företagsidéer utvecklas i labb

Genom ett treårigt projekt hjälper Jegrelius företag i länet att optimerar grön teknik.

Annons

Jegrelius är ett miljökompetenscenter inom Regionförbundet Jämtlands län som verkar för att stimulera efterfrågan och utbudet av giftfria produkter. För ett år sedan startade Jegrelius ett utvecklingslabb och målet med projektet är enligt Tomas Östberg att skapa en långsiktig plattform för företags praktiska utveckling.

– Företagen har varken tid eller möjlighet att optimera sina idéer och vi vill vara ett stöd för företagen, säger Tomas Östberg.

I projektet ingår tre pilotföretag. Under det första året hjälpte Jegrelius Recondoil i Gällö med att förbättra reningen av olja på fartyg och i industri. Företaget var mycket nöjt med samarbetet och enligt Tomas Östberg resulterade arbetet i att företaget nu anlitar ytterligare labbpersonal på halvtid.

Nu under projektets andra år är det biogas som ska utvecklas. Skillnaden mot första året är att Jegrelius inte jobbar med ett specifikt företag utan med flera gårdar runt om i länet som genom biogas försörjer sig själva med el och värme.

– Vi vill få ut mer gas per instoppad mängd gödsel, säger Tomas Östberg.

I utvecklingslabbet kommer de att genom småskaliga försök att bedöma olika substrat. Tomas Östberg och hans kollega Ida Sjölund kommer under månadslånga experiment undersöka olika substrat och på så sätt ta reda på vad som ska blandas in för att få ut mer metan från gödslet som förs in.

– Försök som gårdsägaren kanske inte vågar göra i den befintliga biogasanläggningen, säger Tomas Östberg.

Men med utvecklingslabbets hjälp kan bönderna får reda på om det kan vara rimligt för bönderna att odla mer av någon gröda för att de ska få ut så mycket metan som möjligt.

– Det byggs flera biogasanläggningar på gårdsnivå och gårdsägarna efterfrågar kunskap om hur man blandar och optimerar, säger Tomas Östberg.

Enligt honom har projektet startats just för att stödja företag i länet som i dag har bra miljövänliga produkter, system, idéer eller liknande men som inte utvecklas då företagen behöver hjälp labbmässigt eller genom experiment.

– För att komma vidare med produkten eller systemet så det handlar om produktutveckling eller produkttestning, säger Tomas Östling.

Utvecklingslabbet utformas och utvecklas därför utifrån företagens behov. Jegrelius hyr lokaler av Mittuniversitetet och samarbetar med Ekoteknikprogrammet.

– Vi har hamnat väldigt bra här då vi kan samarbeta med ekoteknik och hjälpa studenter med deras examensarbeten, säger Tomas Östberg.