Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gröna draken försvann på Atlanten

Annons


Puma och Ericsson 4 ryckte åt sig en liten ledning när Ocean race-armadan passerade Kanarieöarna på onsdagen. Men ledarbåtarna hade länge ingen aning om var Green Dragon befann sig.

Irland/Kina-båten Green Dragon var den första som utnyttjade "stealth play", möjligheten att under tolv timmar försvinna från rapporteringen. Nyordningen, som får utnyttjas en gång per etapp, infördes till denna upplaga av jorden-runt-seglingen för att ge deltagarna chans att göra egna drag utan att konkurrenterna direkt får reda på det. Var tredje timme rapporteras annars var båtarna befinner sig.

När Green Dragon uppenbarade sig igen visade det sig att man valt att gå mellan Teneriffa och Gran Canaria och avståndet till ledande Puma var 55 sjömil.

Ericsson 4 var sju sjömil bakom Puma. Tätbåtarna valde att gå öster om Kanarieöarna, nära den afrikanska kusten, och var drygt 26 sjömil före trean, Ericsson 3 med den nordiska besättningen. Anders Lewander & Co satsade som enda båt på att gå mellan Lanzarote och Gran Canaria. Spanska Telefonica Black gick ännu längre västerut. Övriga båtar följde Ericsson 4 och Puma i kölvattnet.

Mer läsning

Annons