Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gröna baguetter

Frasig skorpa, som på bagarens bröd, kan man få genom att spraya vatten på baguetterna i ugnen. Eller sätt in en långpanna med vatten längst ner i ugnen.

Annons

6 baguetter

Det här behöver du:

13 dl vetemjöl (cirka)

2 tsk salt

2 msk vit sirap

2 msk matolja

50 g jäst, färsk

6 dl fingervarmt vatten 37 grader

Fyllning:

100 g smör (rumsvarmt)

1 dl persilja (hackad)

1 dl gräslök (hackad)

2 tsk dragon, torkad (eller 3 kvistar färsk, hackad)

Så här gör du:

Häll det mesta av vetemjölet – spara cirka 1 dl till utbakningen – salt, sirap och olja i matberedarens bunke. Smula jästen över. Tillsätt det fingervarma vattnet. Bearbeta degen cirka 5 minuter, tills den släpper bunkens kanter. Låt jäsa i bunken cirka 40 minuter, till dubbel storlek. Rör samman alla ingredienser till fyllningen. Ta upp degen och knåda igenom den. Dela i sex lika stora delar. Kavla ut varje del till en avlång platta, cirka 30 cm lång. Bred ut fyllningen på plattan, rulla ihop och lägg på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa cirka 30 minuter under bakduk. Värm under tiden ugnen till 250 grader. Grädda mitt i ugnen cirka 15 minuter, tills baguetterna fått fin färg. Receptet kommer från Hembakningsrådet.