Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grön bok för iranska folket

Alexandra Lindqvist har givit ut en bok med berättelser från Iran.

– Jag vill skapa opinion, öppna ögon om än för en sekund, säger hon.

Annons

Alexandra Lindqvist arbetade för några år sedan på Jämtlands gymnasium som lärare i engelska och svenska. En kollega på skolan som kom från Iran berättade hur det var att leva där.

– Jag blev fruktansvärt upprörd och ville skriva om hur det var i landet, hur de som sitter på makten behandlar sitt folk. De som bor i Iran har väldigt svårt att nå ut med det som händer och jag ville ge en röst för dem som inte kan, säger hon.

Boken, Currently true - a country led in treason ("För närvarande sant - ett land lett i förräderi"), är skriven på engelska och varje kapitel innehåller olika berättelser från dagens Iran och som alla baseras på sanna händelser.

– Den är utformad lite som en sagobok men det är i mångt och mycket en rå bok och ingen trevlig läsning och till skillnad från sagobokens form där vi alltid kan förlita oss på ett lyckligt slut finns det inga sådana i boken. Som det ser ut i världen idag har vi berövat oss möjligheten om det lyckliga slutet eftersom vi vet att det inte är sant, säger hon.

Berättelserna har Alexandra fått från vänner, olika nyhetssidor på nätet och sidor som rapporterar om mänskliga rättigheter.

– Min kunskap är naturligtvis begränsad, jag kan inte persiska och jag har inte själv varit i Iran men jag har varit så källkritisk som man kan för att säkerställa källan, säger hon.

Boken är grön med ett grönt band som bokmärke. Det är färgen för den iranska icke-våldsrörelsen Green movement och det gröna bandet hade folk runt sin handled när de demonstrerade. Boken kom ut den första mars och Alexandra Lindqvist har tryckt den själv i hundra exemplar och finns att köpa i kaféet i Gamla Tingshuset i Östersund. Men hon hoppas också på att få den utgiven på ett bokförlag.

– Det var viktigt för mig att boken blev färdig och tryckt och att jag på något sätt blev publicerad i media, jag blev intervjuad i radio P4, innan andra mars då det var parlamentsval i Iran, säger hon.

Annons