Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grisiga bönder trotsar EU:s regler

Enligt Folkpartiet behandlas grisarna ute i Europa illa, det berör både djurälskaren och köttälskaren.

Annons

– Alltför ofta rapporteras det om dålig djurhållning i Europa. EU borde ha en gemensam djurskyddslag och ett matens och djurens FBI, som med täta och noggranna kontroller, står upp för och garanterar god djurhållning i hela EU, säger Folkpartisten Margareta Widell, Veterinär och kandidat till Europaparlamentet.

I början av veckan rapporterade LT att bland annat Ica i Fåker valt att bojkotta danskt griskött på grund av deras dåliga djurhållning. Den är inte bara dålig för grisarna, utan det kan även leda till att farliga bakterier blir resistenta om bönderna väljer att kompensera den dåliga djurhållningen med antibiotika, enligt FP.

I dag finns det speciella djurskydds regler inom EU. När det kommer till grisar finns det några specifika regler, som att det är förbjudet att rutinmässigt klippa av knorrarna på grisarna, och att de inte ska hindras från sitt naturliga beteende. Dock är det många länder som inte följer reglerna. En av anledningarna kan vara att kontrollerna hos bönderna ofta är svaga och det saknas ett ramverk på EU-nivå, enligt ett pressmeddelande från partiet.