Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Griseknoens röst i Almedalen

Jag åker till Almedalen för att sprida visionen om det vegetariska samhället där grisen finns till för sin egen skull utan att dödas för att någon ska tjäna pengar. Almedalen är PR-branschens superfest. Minst 25 000 personer väntas delta i år. Många av köttlobbyns otaliga organisationer kommer att trumpeta ut hur bra och rättssäker djurskyddslagen är. Men efter 150 år av svenskt djurskyddsarbete får djuren det allt sämre för varje år som går. Detta på grund av en extrem avel och en hyperintensiv uppfödning.

Djurskyddslagen är ingen lösning. Tvärtom, den lagliggör köttindustrin och grönmålar djurplågeriet.

Mitt budskap är istället att grisen har ett egenvärde och en helt unik personlighet. Jag vill att människors ögon ska öppnas för detta faktum, precis som när Emil räddade livet på lille Griseknoen och lärde honom sitta fint, hoppa högt och många andra konster. Ingen i hela Lönneberga kunde väl drömma om att en liten smålandsgris kunde göra något sådant.

Att döda Griseknoen är fel även om han bedövas först. Slaveri är fel även om Griseknoen får mycket mat. Att stänga in Griseknoen i en betongbox är fel oavsett om det finns halm på golvet.

Att stjäla Griseknoens skinka och andra kroppsdelar är fel oavsett om vi intalar oss själva att det finns en ömsesidighet. Våldtäkt är fel även om Griseknoens mamma inte förstod vad som skedde. Kidnappning är fel oavsett hur försiktigt Griseknoen lyfts bort från sin mamma.

Det finns inget rätt sätt att göra fel sak även om det handlar om andra djur än människor. Definitionsmässigt är ett moraliskt fel alltid fel för alla. Djurskyddslagen borde skydda djuren och inte köttindustrin.

På Almedalen vill jag vara en röst åt dem som ingen har. Jag kräver köttskatt, djurskyddsskatt, köttfria dagar, slopade köttsubventioner och momsbefriad vegetarisk mat. Allt för att bryta den köttnorm som ligger till grund för de ohyggliga handlingar vi gör mot djur.

Jonas Norberg, medlem i Djurens parti

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel