Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gripande historier om utanförskap i årets Jämten

Årets Jämten har temat utanförskap och innehåller många gripande historier från förr. Boken består av genomarbetade artiklar och är en tur i byggnadsvård, nostalgi, men är ovanligt tankeväckande.

Det är de starka berättelserna om olika människoöden i det forna bondesamhället som sätter djupast spår i mig. Henrik Zipsane har inledningsvis skrivit om den fina utmärkelsen Årets museum 2013 som Jamtli fick ta emot på Nordiska museet i år. Jamtli har under året legat i hetluften med vitala konstdebatter, intressanta konstutställningar och ett kontroversiellt beslut att ställa in konstnären Lars Wilks medverkan i grupputställningen "Udda Jämt" som slutade med en intressant soloutställning av Anna Odell. Alla turer och spännande konstdiskussioner har komprimerats i boken, bra av Christer B Jarlås som sammanfattat konståret.

Första kapitlet i "Jämten" börjar med Olof Edins text om "De egendomslösas bostäder". En mycket intressant artikel om fattighjon och om hur människor kunde köras runt till olika gårdar för tillfälligt uppehälle, ofta sågs de som en belastning. Mina tankar går till de invandrande rumänska romer i nutid som finns i våra storstäder. De håller på att bygga upp kåkstäder runt Stockholm där de har sitt boende, mycket har gått framåt men tyvärr finns fattigdom och utanförskap fortfarande kvar. Ett annat intressant kapitel är när vi får följa med kompisgänget, alla med Downs syndrom, till simtävling i Malmö.

Som vanligt finns det konstpauser i boken. De har inga kopplingar till temat utan har som mening att just vara en välbehövlig bild- och textpaus. Konstnärer som går i linje med årets tema är annars Anna Odells utställning som Christer B Jarlås skriver om och Christina Wistmans intervju med Rosa Taikon. Rosa Taikon är en mångbottnad och spännande person med en intressant livshistoria. Hennes storhet som smyckeskonstnär går långt över länets gränser.

Målarmästare Per Halvarsson gick bort i början av januari 2013. Länet och landet hade förlorat en stor kunskapskälla när det gäller traditionellt måleri. Boken uppmärksammar hans storhet som målare och person och den minnesfond som ska bidra till att äldre hantverkskunskaper ska leva vidare i Pers anda. En lite stilla debatt förs kring Centralpalatset och texten om Johan Olof Orsa känns extra aktuell nu när hans skulpturer ställs ut Funäsdalen på Gård och Säterarkivet, Gosa, i Funäsdalen i dagarna.