Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grillmiddag och badkväll

Det är sommar och många är lediga. Grillmiddagar och badkvällar fotograferas och läggs upp på sociala medier. En bekant ringer och berättar att hon via mail vädjat till ett företags hjärta. Hennes granne är en man som bor i norra Sverige men kommer från Syrien.

Han fyllde i ett formulär på internet som erbjöd en gratis rakhyvel. Han insåg inte att det var ett abonnemang. En gratis rakhyvel följdes av rakblad som skickades tillsammans med en dyr faktura. “Även ett företag kan väl ha ett hjärta” skrev min vän till företaget. De avslutade abonnemanget omedelbart.

I en artikel som Gefle Dagblad gjorde om människor som reser till Sverige för att tigga förklarade en man som hjälper utsatta: “Det finns hur mycket plats som helst i Sverige. Problemet är att det inte finns plats i våra hjärtan”. Det finns intoleranta partier och åsikter i Sverige. Men det finns också många som har plats i sina hjärtan. En frivilligorganisation såg nyligen till att 30 flyktingar fick tälta och uppleva en svensk sommarnatt. Konserter och musikkvällar hålls på förläggningen i Grytan i Jämtland. På andra platser är det handlingar som inte får rubriker. Caféer, småprat på affärer, fotbollsträningar och middagar.

På många håll i Sverige har människor vänt ryggen till Jimmie Åkesson under våren. Det är att ta ställning mot något på ett politiskt plan. Men jag tänker mig att alla tusentals öppna hjärtan och bra initiativ i vardagen också bildar något slags skydd mot intolerans. Det är en positiv kraft som sällan får rubriker men förändrar liv. Har man lyckats göra en enda persons liv lite ljusare har man förändrat en hel värld. Det kanske låter klyschigt men jag tänker att vi tar ställning på ett mänskligt plan.

Vi vänder Åkesson ryggen och hjärtat mot något annat.

Det är sommar och många är lediga. En fantastisk tid att bjuda in någon till en grillmiddag eller badkväll.