Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grillfester blandades med soptippsdoft

Grannarna till soptippen i Gräfsåsen har klagat på soplukten i flera år. I somras fick avfallshandläggningen ett föreläggande om att bekämpa odören.

- Vi gör allt för att det inte ska lukta, säger Kenneth Ivansson.

Det var i juli som tillsynsavdelningen på Östersunds kommun, miljö och hälsa, ställde krav på avfallsanläggningen i Gräfsåsen.

De närmaste grannarna boende mot Östersundshållet och framförallt villaägare i Furulundsområdet, hade i flera år klagat på soplukten från Gräfsåsen och nu författade också kommunen ett föreläggande om omedelbara åtgärder.

Kraven omfattade bland annat mätningar och vändning av matkomposten minst två gånger per vecka och även en utvärdering och redovisning av luktbekämpningen.

- Våra grannar har tyckt att det har varit tråkigt när de har grillat en fin sommarkväll och så har det luktat jättemycket, berättar Göran Henriksson, renhållningsingenjör på Östersunds kommun.

Kenneth Ivansson som sköter ruljansen i Gräfsåsen påpekar att inte heller de som arbetar med matkomposten och med avfallet vill att det ska lukta i onödan.

- Vi gör vårt bästa för att få bort lukten, konstaterar han.

Under sommaren har emellertid arbetet intensifierats på anläggningen.

- Vi testar olika blandningar för att minska lukterna. Vi använder bland annat aska emellanåt för att höja ph-vädret i komposterna. Det har vi kört i stort sett varje dag under en period, säger Göran Henriksson.

Dessutom har en speciell maskin placerats i anslutning till kompoststrängarna som sprayat en "dimma" av ofarligt biologiskt medel när det blåst åt Östersundshållet.

- Vi har utvärderat det, men vi är väl inte riktigt ense om den är bra eller dålig. Det har fått olika resultat, men det dämpar en viss lukt men tar inte bort helt, säger Göran Henriksson.

Miljö och hälsa har precis fått en redovisning av hur soplukten har bekämpats de senaste månaderna.

"Redovisning av luktbekämpningen skulle redovisas 31 augusti och det är gjort. Sammanfattningsvis så har utrustning för luktbekämpning testats, och den ger viss effekt. Även andra åtgärder som större inblandning av strö, inblandning av aska och hästgödsel samt att komposten vänds mer ofta än tidigare har provats och gett bra resultat, större effekt än " maskinen", skriver miljö och hälsa.

Göran Henriksson påpekar förövrigt att Östersunds kommun väntar på ett beslut från miljödomstolen om fortsatt kompostering. Dessutom förs diskussioner om huruvida matavfallet ska bli kvar i Östersund eller om det ska skickas till Sundsvall.

Det går också att bygga in komposten helt - men det är en investering som kommunen inte vill genomföra förrän det är klart om Östersund ska behålla komposteringen.

- Det är en investering på 18 eller 20 miljoner, säger Göran Henriksson.