Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grillfest för Jon Henrik på fjället


En välbekant jojk sveper ut mellan fjällbjörkarna och letar sig upp på fjället där renhjorden betar. Solen försöker tappert att klamra sig kvar lite längre och skimrar över Talang-vinnaren Jon Henrik Fjällgren.

Närmare 130 personer har kommit till Mittåhamrarna där Mittådalens sameby håller till under sin renkalvmärkning. Det för att fira framgången hos byns son, Jon Henrik Fjällgren. 

– Vi har haft ett grillparty, ett samkvämsparty, för inbjudna gäster. Tanken väcktes efter att Jon Henrik vann Talang och att vi kände att vi måste göra någonting. Vad passar väl bättre då än att göra det här under kalvmärkningen uppe i fjällvärlden där vi hör jojk mellan fjällen, säger samebyns ordförande Magnus Rehnfeldt. 

Några av gästerna var bland annat representanter från Härjedalens kommun, Länsstyrelsen i Jämtlands län och lokala företag.

 – Jag är väldigt tacksam och glad att jag har fått den här inbjudan. Jag tycker det är ett fantastiskt arrangemang. Framförallt att träffa människorna här är en gåva, säger länsstyrelsens rennäringschef Kristina Jonsson.

 – Vi bjöd in gästerna för att de ska åtnjuta och se var vi håller till med kalvmärkning. Vad det är vi gör, lyssna på fin jojk. Vi diskuterar inte arbete eller jobb. Utan vi har bara trevligt och kul, säger Magnus Rehnfeldt.

En lite mindre scen (än ett helt rengärde) blir det för Jon Henrik på torsdagskvällen, då han uppträder på Yran i Östersund.