Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grilla med förstånd

Grillning är en av svenskens favoritsysselsättningar under sommarens soliga dagar. Men det gäller att grilla förståndigt, varje år orsakas flera hundra bränder av grillning.

Ett vanligt misstag görs ofta redan när man ska tända grillen. Använder man tändvätska är det viktigt att man aldrig sprutar på en grill som redan tänts.

Även om elden inte ser ut att ta sig får man inte låta sig lockas till att hjälpa den på traven. Vissa tändvätskor kan brinna explosivt och överanvändning kan vara mycket riskfyllt.

– Det finns bra alternativ som man kan använda i stället för tändvätska, till exempel elektriska tändare, säger Leif Sandahl, brandingenjör på myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Under själva grillningen bör man alltid ha elden under uppsikt och vara noga med att inga lättantändliga föremål finns i närheten av grillen. När man har grillat klart är det viktigt att kontrollera så glöden är ordentligt släckt.

Många grillningsrelaterade bränder orsakas av att man slängt grillavfall i sopptunnan och slarvat med släckningen. Kolbriketter kan faktiskt ligga och glöda i över ett dygn bland soporna. Därför är det oerhört viktigt att man släcker elden ordentligt, några rejäla hinkar vatten fungerar bra.

På sommaren använder sig många grillsugna av engångsgrillar. De är smidiga och lätta att ta med sig och dessutom ett billigt alternativ. Ur miljö- och brandsäkerhetssynpunkt är de dock inte lika bra. Ofta lämnas de kvar i naturen efter dem använts eller slängs i närmaste sopptunna utan att ha släckts ordentligt. Leif Sandahl gillar inte engångsgrillar.

– De borde förbjudas, för de förstör och smutsar ner så mycket. Många bränder orsakas av engångsgrillar varje år på grund av slarvig hantering, säger Sandahl.

Om man ska elda utomhus krävs det att man förbereder sig så att det kan ske på ett säkert sätt. Man måste planera och studera omgivningen så att det kan ske på en säker plats så elden inte sprids eller antänder omgivningen. Kontrollera om det är eldningsförbud innan du ska elda.

Det kan vara olämpligt att elda när det är mörkt eller blåser kraftigt eller när det är torrt ute.

Man får aldrig elda så att rök eller flagor stör omgivningen och det är inte bara grannar som kan störas utan även trafikanter på närliggande vägar

Det allra viktigaste när man grillar är annars att använda förnuftet och sätta säkerheten främst.


David Rispoli Helling/Nyhetsbyrån NA Media

namedia@na.se