Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Greta Eriksson

/

Vår kära mamma, Greta Eriksson i Hökbäck, har gått ur tiden 92 år gammal.

Annons

Hon föddes i Kallsta, Norra Lit. Mamma berättade ofta glatt om tiden i Kallsta, hur hon och brodern Rune skötte om djuren, och om somrarna tillsammans med kusinerna i olika fäbodar. Det är många mil som mamma cyklat för att få dansa, och att se glädjen i mammas ögon när hon berättade om sina dansminnen det värmer än i dag. Mamma berättade också ofta om sin lillebror Tore, som föddes när mamma var tonåring. Eftersom mormor blev sjuk, tog mamma naturligt på sig rollen som lillmamma och skötte och pysslade om sin lillebror med den största kärlek. Mamma arbetade som bagerska en tid i stan, en kunskap som hon fick stor användning för som bondmora i Bye.

Mamma gifte sig med Ture 1944. Som bondmora i Bye, med make, barn, jord- och skogsbruk, husdjur och bagarstuga trivdes vår mamma. Vårt hem var tack vare mamma alltid en naturlig mötesplats för släkt och vänner. Att mamma tyckte om barn, märktes på alla de sommarbarn som var hos oss, och som hon fortfarande hade kontakt med. Även om arbetsdagarna var långa och krävande behöll mamma alltid sitt vänliga och glada sinnelag, och hur hon hann med allt arbete på gården och dessutom, vävning, skidturer, bärplockning och mycket annat, det undrar vi fortfarande.

När mamma blev änka flyttade hon till Hökbäck, och fick sin syster Karin som närmaste granne. De blev ett gott sällskap för varandra och de deltog i många olika aktiviteter tillsammans.

Rolf, Ulla, Mats och Örjan

Mer läsning

Annons