Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grekiskt stålbad

Till Grekland flyger turister för att bada i det sköna Medelhavet.

Grekerna själva kan dock glömma lata dagar på stranden, för de väntar ett stålbad av sällan skådat slag. På söndagen meddelade premiärminister Giorgos Papandreou att hans regering accepterat de lånekrav som euroländerna och IMF

ställt för att godkänna Greklands begäran om drygt 1 000 miljarder kronor i nödlån. En av de största ekonomiska räddningsinsatserna i historien är därmed ett faktum.

Grekland lånar sig ur den värsta knipan, men priset är oerhört. Drakoniska åtgärder står för dörren; höjda skatter, nedskärningar i välfärdsstaten, sänkta och frysta löner för offentliganställda.

Någon som längtar efter euron i dag? Greklands kris har blottat Eurosamarbetets svaghet. Det är inte en harmonisk konstruktion utan en politisk dröm.

Nu ska Angela Merkel förklara för sina medborgare varför hon skickar tyska miljardcheckar till ett Grekland som grovt misskött sin ekonomi, ja rent av bluffat om den. Jag är glad att Anders Borg inte måste kalla till presskonferens i samma ärende.