Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gravstenen äntligen på plats

Gösta och Olga Olander har äntligen fått en egen gravsten på Alsens kyrkogård. Detta tack vare initiativ från Jämtlands läns Idrottshistoriska förening medel från resterna av en lokal Olanderfond samt idrottsvänner.

Gösta ville helst att han och Olga skulle begravas i Vålådalen, den plats som betytt så mycket för dem och som de betytt så mycket för. Men de fick nej på den begäran och de begravdes i Olanders familjegrav på Alsens kyrkogård. Gravstenen har varit gemensam för hela graven med Vålådalslegendarernas namn längst ned. Den separata gravstenen har mer text och en reliefbild av paret.

Gösta föddes i Ytterån 1893, hustrun Olga föddes i Skåne 1905. Hon avled redan 1966, Gösta nio år senare. Paret gjorde att Vålådalen under flera decennier räknades som ett nationellt och internationellt träningsparadis för idrottsutövare. Namn som Gunder Hägg förknippas ofta med Vålådalen. Världsrekordhållaren och olympiasegraren på 3000 meter hinder, Gaston Roelants, gästade till exempel Vålådalen och målade ett porträtt av Gösta, ett porträtt som finns på omslaget av specialutgåvan av idrottshistoriska föreningens skrift Idrottsminnen.

Den nya stenen avtäcktes av Sigge Ericsson, världsmästare och olympisk guldmedaljör på skridsko. För Sigge var Vålådalen något av ett andra hem. Kyrkoherden Calle Wahlström tog vid ceremonin upp psalmen Härlig är jorden och inne i församlingshemmet visade Håkan Persson bitar ur Gösta Olanders rika filmproduktion medan Idrottshistoriska föreningens ordförande Thord Eric Nilsson berättade bakgrunden till stenens tillblivelse.

Thord Eric Nilsson