Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grävlingarna gäckar villaägarna i centrala Östersund

Folk är oroliga för såväl barnens som sina husdjurs säkerhet. Men trots att fällor har placerats ut vid villatomter i centrala Östersund under hela sommaren, har grävlingarna lyckats smita undan.

”Ang. en grävling som håller på och gräver sönder deras tomt. Akut”.

Noteringen gjordes av Håkan Genbäck, miljöinspektör på Östersunds kommun, när en orolig kvinna på Lottgatan ringde till honom för att låna kommunens enda grävlingfälla nu i somras.

En annan kvinna ringde och var rädd att hennes hundar skulle attackeras i samma område.

Och för bara någon vecka sedan, något kvarter därifrån, var Glenn Granström ute på tomten för att hämta in hunden. Han fick tag i raggen på hunden bara för att ett ögonblick senare upptäcka att det han höll i var en grävling.

– Det var vid halv elvatiden och kolsvart ute så han såg ingenting. Han trodde bara att det var vår hunds päls, berättar hans fru, Eva-Britt Granström.

Hon, liksom många i området mellan Lottgatan och Skolgatan i Östersund, har problem med grävlingarna. Och de är oroliga.

– Det är fruktansvärt otäckt och sedan har vi hört flera som har sett den. Det här är ju farliga djur och dessutom har vi har ju ett dagis precis ovanför oss.

Familjen lånade en fälla, men deras ovälkomne tomtgäst har inte synts till – vare sig i fällan eller på deras ägor.

Ungefär så har sommarens jakt också sett ut för samtliga villaägare i Östersund som lånat fällan.

– Fler än vanligt har misslyckats att fånga grävlingarna i år, säger Håkan Genbäck som inte har någon given förklaring till varför.

– Jag vet inte om grävlingarna börjar känna igen fällan och undviker den.