Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gravad lax med hovmästarsås och pepparrotskräm

Bjud på egen hovmästarsås och pepparrotskräm till laxen.

Annons

Det här behöver du för 10 personer:

1 kg färsk laxsida

0,5 dl salt

1 dl strösocker

1 msk grovkrossad vitpeppar

0,5 dl grovhackad färsk dill

Hovmästarsås:

0,5 dl sötstark senap

1 msk strösocker

1 krm salt

0,5 krm vitpeppar

1 msk vitvinsvinäger

1 dl rapsolja

1 dl hackad färsk dill

Pepparrotskräm:

2 dl smetana

1 msk riven färsk pepparrot

1 tsk strösocker

2 tsk ättikssprit, 12 %

enbär

Så här gör du:

Frys laxen minst 1 dygn innan den gravas.

Filea laxen och putsa bort alla ben men låt skinnet vara kvar. Blanda samman salt, socker och peppar. Gnid in blandningen på laxens köttsidor och strö över dillen. Dela laxen och lägg ihop med köttsidorna mot varandra, tjock del mot tunn del. Lägg laxen i en plastpåse, knyt ihop och lägg på ett fat. Låt ligga 2 dygn i kyl, vänd påsen 4-5 gånger under tiden. Skrapa bort dill och kryddor och skär laxen i tunna skivor med filékniv eller en kniv med tunt långt blad. För uppläggning på stort fat är enbär fint att garnera med.

Hovmästarsås: Vispa ihop senap, socker, salt, peppar och vinäger i en skål. Tillsätt oljan i en fin stråle under vispning, gärna med elvisp. Blanda ned dillen.

Pepparrotskräm: Blanda alla ingredienser och smaka av. Låt stå i kyl minst 30 minuter.

Receptet kommer från Arla.

Annons