Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gräv fram utgifterna

Varför ska man bry sig om offentliga upphandlingar? Därför att 600 miljarder av våra skattepengar används till sådana. Varje år. Det är lika mycket som regeringen vill lägga på vägar och järnvägar. Under tio år.

LT:s avslöjande om att Bergs kommun inte upphandlat grävmaskinsjobb på fyra år är därför intressant även i ett större perspektiv. Om inte staten, kommunerna och landstingen sköter sina upphandlingar riskerar stora summor pengar att kastas i sjön. Varor och tjänster blir onödigt dyra. Småföretagare släpps inte in när jobben slentrianmässigt läggs ut på samma entreprenörer.

Upphandlingar är också ett riskområde för korruption. I en stor asfaltkartell som avslöjades för fem år sedan dömdes nio bolag till miljardböter för att ha gjort upp om priser, anbud och marknader. Det var antagligen toppen av ett isberg vi fick se. För ett par år sedan gjorde Konkurrensverket en gryningsräd hos ett antal byggföretag i Östersund. Utredningen lades ner i brist på bevis, men analysen av de beslagtagna handlingarna visade att nästan hälften av de förlorande anbuden låg exakt en halv eller en procent över det vinnande anbudet. För många för att det skulle bero på slumpen, ansåg Konkurrensverket.

Det finns med andra ord stora pengar att tjäna på en bra tillsyn. Men det finns också en annan sida av saken. Allt handlar inte om lägsta pris. Ibland kan en kommun vara beredd att betala för kvalitet och miljöhänsyn. Då kan upphandlingsregler bli ett hinder. Många menar att EU:s regler om offentlig upphandling har övertolkats av svenska kommunjurister. Resultatet har blivit skolmatsalar där man serverar tyskt griskött och polsk pannkaka i stället för närodlad och ekologisk mat. Nu har EU-reglerna mjukats upp. Förhoppningsvis flyttas mer makt över från Bryssel till svensk kommunnivå. Men då gäller det att politiker och tjänstemän gör sitt jobb. I Berg verkar det vara lite si och så med det.