Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grattis rådhuset! Skrytbygget som blev till stadens stolthet

”Skrytbygge”, ansåg många om Östersunds nya rådhus när det stod klart för 98 år sedan. Då hade byggprocessen pågått i fyra år, strandat en gång under tiden och blivit dyrare än det var tänkt.

Annons

Fem stolta herrar från byggnadsstyrelsen prydde förstasidan på Jämtlandsposten den 23 november 1912 när det storstilade bygget äntligen var klart. Fyra års hårt arbete med handkraft, skottkärra, spett, spade och ett oräknat antal arbetstimmar hade det tagit för att få det färdigt.

Det kommunala byggprojektet hade då, liksom ofta nu, tagit längre tid och överskridit budgeten.

– Byggherren Hellström gick till och med i konkurs under tiden, och det gick så allvarligt att bygget höll på att stranda helt eftersom pengar saknades, berättar Gunilla Nilsson-Edler under sin guidade rundvisning av huset.

Räddningen blev herrsällskapet Frimurarlogen, som ställde upp med de cirka 60 000 kronorna som saknades, mot att de i gengäld fick föreningslokaler i byggnaden, som nyttjas än i dag.

– Från början fick all kommunal verksamhet plats i huset, berättar Gunilla Nilsson-Edler.

Det innefattade så väl det politiska styret, som den kommunala administrationen. Det blev till och med plats över för vaccinationscentral, polisen, häktesceller, domsal och Systembolag. I dag sitter bara det politiska styret kvar.

Rådhusets prakt och historia fascinerar i dag så väl länsbor som turister och varje år på husets födelsedag bjuds det på öppet hus och guidade rundturer.

Johan Timrén och hans treårige son Viktor, från Målsta, Annersia, var två av besökarna.

– Det här är en fantasisk lokal som verkligen är något att visa upp, säger Johan, som precis som många andra kommuninvånare inte besökt rådhuset särskilt mycket.

Främst var det en tur upp i klocktornet som lockade lille Viktor.

– Han hörde helgmålsringningen i Bergsjö i Hälsingland förra julen och sedan dess har han varit väldigt fascinerad av klockor, så vi har varit runt och lyssnat på en hel del klockor i länet efter det, säger Johan.

Så när kommunens Tomas Frank gjorde en visning upp i rådhustornet hakade de genast på upp för att trumma lite lätt på alla klockor.