Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grattis: Nisse Isaksson, Frösön, 100 år

Vi har inte så många hundraåringar i vår förening, PRO Frösön. Därför är vi extra glada att få berätta om Nisse Isaksson som vi träffade inför hans 100-årsdag den 19 februari.

Pratglad och vänlig som han är blev det ett intressant och roligt samtal. Som hundraåring har man ju verkligen varit med om en hel del, som till exempel sviterna av första världskriget och som ungdom bli inkallad till det andra världskriget.

Vidare har Nisse upplevt industrialiseringens genombrott och det sakta avtynande bondesamhället. Dessutom 1980-talet som inledde datorns intåg i vardagen och nu till dagens samhälle där vi är helt beroende av den nya tekniken. Kort sagt, man har varit med om väldigt mycket i sitt liv.

Nisse berättade att han föddes i Börjesjö utanför Rissna den 19 februari 1920 och var yngst av sju syskon. Hans första jobb som 13-åring var arbete i timmerskogen tillsammans med sin bror. De fick bo tillsammans med övriga skogsarbetare och nio hästar i ett torp i Jämtlands Nyby.

Eftersom han var stor och stark var det aldrig problem att få jobb. Under somrarna var han dräng hos bönder och efter avslutad skolgång 1935 fick han jobb som kolarbetare på en kolmila två mil hemifrån. Han gjorde lumpen på A4 och under kriget tjänstgjorde han som gränsvakt i Funäsdalen.

Han berättar vidare: ”År 1940 fick jag jobb som bilreparatör hos en som hade två lastbilar och sju barn, bara flickor. På den tiden eldade alla med ved så det blev mycket vedkörning. När hans chaufför skulle sluta så anmälde han mig, så jag kunde köra upp. Vi var sexton stycken som körde upp. Körläraren frågade hur jag kommit dit och jag sade att jag körde bil. På tisdagen veckan efter kunde jag lösa ut körkortet hos Länsstyrelsen. Jag fick köra timmer från Revsund till Aspås och då var det bensinransonering. Från april 1944 körde jag buss och slutade 1984”.

Nisse gifte sig 1944 med Jenny och fick tre barn, två pojkar och en flicka. Nu har han tio barnbarn och ett stort antal barnbarnsbarnbarn, det vill säga fem generationer.

Nu väntar Nisse ivrigt på att få kungabrevet som enligt uppgift alla hundraåringar får. Dessutom tror han att kyrkan också gratulerar men även många fler, inte minst av oss i PRO Frösön där han varit medlem sedan 1984.

Sylvia Berg